Regija
18

Beograd: Na obilježavanju godišnjice rođenja Nikole Tesle i njegov potomak William Terbo

SRNA
William Terbo, potomak Nikole Tesle
William Terbo, potomak Nikole Tesle
Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) i Muzej Nikole Tesle pripremili su razne sadržaje povodom obilježavanja 160 godina od rođenja srpskog i svjetskog naučnika Nikole Tesle 10. jula, a očekuje se da će tim povodom u Beograd doputovati i njegov potomak William Terbo.

Direktor Muzeja "Nikola Tesla" Branimir Jovanović rekao je novinarima da Terbo, koji je unuk Tesline najstarije sestre Angeline, stiže na beogradski aerodrom u subotu, 9. jula.

Prema njegovim riječima, William Terbo dolazi sa suprugom, a u Beogradu će boraviti četiri dana i bit će gost Muzeja.

Jovanović je dodao da će Terbo u nedjelju, 10. jula, prisustvovati predstavljanju replike Teslinog transformatora od 12 miliona volti koji izbacuje varnice šest do sedam metara, kakav je bio njegov transformator iz Colorado Springsa. Predstavljanje je zakazano za 21.00 sat na Kalemegdanu.

On je naveo da će tokom te manifestacije biti ostvaren i video-link sa Teslinim naučnim centrom u Wardenclyffeu.

Jovanović je rekao da će u Muzeju "Nikola Tesla" sutra u 12.00 sati biti otvorena nova stalna postavka koja obuhvata veći broj ličnih i tehničkih predmeta koji su pripadali Tesli, kao i nove radne i interaktivne modele.

On je najavio da će biti postavljene dvije nove holografske animacije - Teslina priča o djetinjstvu i Teslina vizija budućnosti, kao i trodimenzionalna projekcija eksperimenta u Colorado Springu s ciljem da posjetiocima još više približi pronalazački rad i oživi duh vremena srpskog naučnika.

Jovanović je naveo da je kompanija "Direct media" donirala Muzeju jedinstveni izložbeni eksponat virtuelne realnosti pod nazivom "Doživi Teslu", koji će omogućiti posjetiocima da zakorače u virtuelni svijet kroz koji će ih voditi Tesla.

On je dodao da je tu i interaktivna maketa hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima, poklon kompanije "Snider electric".

Jovanović je ukazao na rast Tesline popularnosti, te da je on postao neka vrsta globalnog fenomena, ali da se zaboravlja da je bio jedan od najvećih eksperimentatora svog vremena. "Teslin glas nije sačuvan ni fono, ni video i rekonstrukcija njegovog glasa i lika je osetljiva", kaže Jovanović.

Potpredsjednik SANU-a Zoran Popović rekao je da će SANU 11. jula održati naučnu konferenciju pod nazivom "Tesla za sva vremena", na kojoj će naučnici govoriti o njegovom životu i djelu, jedinoj posjeti Beogradu, a bit će prikazan i kratki film o njegovoj zaostavštini.

On je najavio da će istog dana u 18.00 sati biti otvorena i izložba o Tesli u galeriji "Progres".

Popović je podsjetio da je Tesla 1894. godine tek iz drugog puta primljen u Srpsku kraljevsku akademiju nauka i umetnosti kao dopisni član, dvije godine nakon što je odbijen prvi prijedlog za njegov prijem jer je bio loše obrazložen i jer članovi akademije nisu razumjeli značaj Teslinog djela.