{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bekir ef. Makić: Muftija Zukorlić me je pokušao udaviti

A
25.4.2013. u 10:44
0
26
Bekir ef. Makić: Muftija Zukorlić me je pokušao udaviti
0
Bekir ef. Makić: Muftija Zukorlić me je pokušao udaviti
Foto: Sandžačke novine
Direktor Ureda za hadž, predsjednik Udruženja uleme, član Sabora i Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (IZS) Bekir ef. Makić potvrdio je u razgovoru za agenciju Anadolija (AA) da ga je u srijedu napao glavni muftija IZ u Srbiji Muamer ef. Zukorlić.
Kako je kazao, jučerašnji fizički napad na njega je pokušaj "da se spriječi inicijativa za pomirenje dvije islamske zajednice koje djeluju u Srbiji". Makić je u razgovoru za Anadoliju rekao da su, otkako je prije godinu dana pokrenuta inicijativa za ujedinjenje dvije islamske zajednice u Srbiji, a u koju je on lično uključen, porasle tenzije unutar Mešihata IZS.

"Muamer Zukorlić je sve činio da to spriječi", tvrdi Makić za AA.

Na zadnje tri sjednice Mešihata u nizu, prema njegovoj tvrdnji, glavna tema bio je on zato što je uključen u inicijativu za vraćanje jedinstva i pomirenje dvije islamske zajednice.

Makić je objasnio da su ga jučer oko 13.30 sati Zukorlić i njegovi saradnici pozvali na sastanak. Tamo su, pored muftije Zukorlića, bili Samir Škrijelj i Rešad Plojović.

"On (Zukorlić) je počeo da prijeti, da ću ja da platim, da će da plate svi od Adema Zilkića pa sve do mene. Svi će, rekao je, biti zaboravljeni. Govorio je da će me uništiti, da je on muško i da može kao muško da mi se osveti. Na kraju mi kaže 'Ako te udarim po tim žvalama!'. U momentu dok sam ja sjedio, on je skočio i svom snagom me stegao za vrat, te bacio me na pod. Došlo je do oštećenja gornjeg dijela kičme i nosim kragnu od gipsa. Osjećam bol u lijevom dijelu vrata. Slučaj sam prijavio policiji. Bio sam u bolnici na pregledima koji su trajali nekoliko sati“, opisao je Makić za agenciju Anadolija jučerašnji događaj koji se desio u kabinetu muftije Zukorlića.

Nadalje, Makić je rekao da se desio "jedan vrlo mučki i nasilnički odnos koji ne priliči ljudima, a kamoli onima koji su iz džamije i onome koji se zvao muftija“.

Povodom odbijanja dežurnog tužioca u Novom Pazaru da preuzme gonjenje u ovom slučaju, poručio je da će učiniti sve da pravda izađe na vidjelo "ma šta to podrazumijevalo".

Rekao je da je nasilje prešlo sve granice i da se protiv nasilja mora boriti.

"Ono što sam ja doživio danas, to će poslije mene doživjeti neko sutra, prekosutra. Mislim da je ’čovjek’ daleko otišao. Kad se čovjek penje on ide stepenicama, a kad pada, on pada odjednom. Ne da je Zukorlić zloupotrijebio Mešihat, poziciju na kojoj je, ahmediju koju nosi, nego je naprosto sve što je ljudsko on zloupotrijebio. Nadam se da će osjetiti gorčinu istine i pravde“, zaključio je Makić.

U neformalnom razgovoru Makić je rekao da je o svemu upoznao reisa Kavazovića na čiju je preporuku slučaj prijavio policiji.

Međutim, s druge strane, iz kruga muftije Zukorlića tvrde da je Makić pronevjerio novac u agenciji Sandžak travel. Zbog toga je, kažu, i smijenjen s važnih funkcija. Makić, pak, odgovara da nikada nijednu odluku nije donio bez konsultacije, ne samo sa Mešihatom, nego lično sa Muamerom Zukorlićem,

Objasnio je da je problem nastao kada je Islamska zajednica Srbije na čelu sa Ademom Zilkićem organizirala hadž. Tada je Mešihat IZ u Srbiji, prema riječima Makića, izgubio protokol za hadž, te su isti morali organizirati preko turističkih agencija.

"Iako ne može u skladu sa Ustavom, on je mene razriješio sa mjesta direktora Ureda za Hadždž i raspisao izbore za Udruženje uleme jer sam ja predsjednik tog udruženja u Islamskoj zajednici u Srbiji“, rekao je dugogodišnji saradnik Zukorlića, te dodao da su slali i dopis u Ambasadu Saudijske Arabije u Beogradu, a da bi mu zabranili organizaciju hadža.

Bekir Makića je dugogodišnji službenik u Mešihatu IZ-a Sandžaka, a od 2007. godine, predsjednik Udruženja uleme, direktor Ureda za hadždž, član Sabora, Mešihata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: