|

Behgjet Pacolli ima jasnu poruku za Vučića: Imaš samo jednu šansu - da priznaš Kosovo

Behgjet Pacolli ima jasnu poruku za Vučića: Imaš samo jednu šansu - da priznaš Kosovo
43
S. H.
3.11.2019. u 08:32
113
komentara
43

dijeljenja
Ministar vanjskih poslova Kosova Behgjet Pacolli u intervjuu za Face televiziju govorio je o odnosima u regiji, politici Srbije i rješenjima, ali i o odnosima s BiH.
Pacolli, inače svjetski biznismen i bivši predsjednik Kosova kazao je da se sa Srbijom o svemu može razgovarati, samo ne o tri stvari, a to su nezavisno Kosovo, Ustav Kosova i granici. Za predsjednika Srbije Aleksandra Vučića ima jasnu poruku.

"Vučiću imate samo jednu šansu, da priznate Kosovo. To je realnost. Ta država je rođena i nema vraćanja nazad. To je jedino rješenje, a sve ostalo će ići lakše", kazao je šef kosovske diplomatije.

Naglasio je da je to isto poručivao i Miloševiću ranije, potencirajući da je Kosovo davno rođena država. Istakao je da je priča o razgraničenju između Srbije i Kosova u smislu razmjene teritorija nemoguće i vrlo opasno.

Iznio je i zanimljivu ideju o stvaranju slobodne ekonomske zone koja bi obuhvatala dio južne Srbije, sjever Kosova i Sandžak. Zamislio je to kao poseban ekonomski prostor koji bi bio povjeren nekoj svjetskoj menadžerskoj korporaciji, uz angažman EU kada je u pitanju infrastruktura.

"Doveli bismo globalne kompanije, imali simboličan porez i za deset godina bi mogli zaposliti 300.000 ljudi. Time bi napravili bazu razvoja između nas i postali bi predsoblje kojem bi EU samo otvorila vrata i svi bi zajedno ušli u EU", poručio je Pacolli.

Za BiH je kazao da je šteta što nije priznala Kosovo, ali je veća šteta zbog brojnih prepreka za protok ljudi, razvoj biznisa i slično.
Prijavi grešku


Komentari (113)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...