EULEX
0

Ban Ki-moon apelira na Prištinu

FENA
Priština, Foto: AFP/File
Priština, Foto: AFP/File
Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon pozvao je u utorak vlasti u Prištini da ponovo razmotre izmijenjeni plan svjetske organizacije za razmještanje policijske i pravosudne misije Evropske unije, EULEX-a, na Kosovu.

Predsjednik i premijer Kosova Fatmir Sejdiu i Hashim Thaci odbacili su u ponedjeljak Banov plan za koji su se zvaničnici UN-a nadali da će biti prihvatljiv i za Beograd i Prištinu.

Ban Ki-moon je novinarima u sjedištu Ujedinjenih naroda rekao da se nada da će vlada u Prištini, zarad budućnosti Kosova, na pozitivan i povoljan način razmotriti njegov prijedlog u šest tačaka i, kako se izrazio, iskazati praktičnost, realnost i fleksibilnost.

Generalni sekretar UN-a izrazio je i nadu da će kosovski lideri, kako je rekao, zadržati osjećanje realnosti i fleksibilnosti.

Razlozi, kako je navedeno, unutrašnje prirode stoje iza odbojnog stava vođa kosovskih Albanaca prema delu sporazuma od šest tačaka sa Ujedinjenim narodima o daljnjem djelovanju UNMIK-a na Kosovu i razmještaju evropske misije EULEX.

To su u Bruxellesu predočili visoki diplomatski zvaničnici u Evropskoj uniji, koji su blisko upućeni u napore da EULEX dođe na Kosovo pod okriljem Ujedinjenih naroda. Ovi funkcioneri su BBC-u prenijeli uvjerenje da će, uz, kako su naglasili, dodatna razjašnjenja, moći ubrzo da se otklone otpori vodstva u Prištini prema pojedinim stavkama sporazuma od šest tačaka.

Neki čelnici u kosovskom vrhu imaju, kako je objašnjeno, tvrd stav prema dijelu tog sporazuma, smatrajući da to nije spojivo sa suverenitetom Kosova.

Diplomatski zvaničnici u Vijeću ministara evropske 27-orice su istakli da očekuju da se problem prevaziđe za par dana, pa bi onda nanovo bila zakazana i sjednica Vijeća sigurnosti UN-a.

Rečeno je također da se još uvijek pregovara i s vlastima u Beogradu, da je određen napredak postignut, iako se nije još došlo do potpunog dogovora.

Na pitanje da li je Prištini dat neki rok za prihvaćanje sporazuma, odgovor visokih zvaničnika u Bruxelleselu je glasio da nikakvog roka nema i da nije riječ o pregovorima već da se, kako su se izrazili, ulažu napori da se dodatno objasni cio kontekst sveukupnog rešenja i sporazuma. Po njima je to, kako su stavili do znanja upućeni visoki diplomatski zvaničnici u Vijeću ministara EU, politički problem odnosno problem unutrašnje politike.

Izvori u Bruxellesu su naveli da je visoki predstavnik Evropske unije Javier Solana u protekla dva dana bio u kontaktu s predsjednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom i premijerom Hashimom Thacijem.