Kosovski premijer
83

Avdulah Hoti uoči sastanka u SAD-u: Uzajamno priznanje Kosova i Srbije je jedina tema

B. R.
Avdulah Hoti (Foto: EPA-EFE)
Avdulah Hoti (Foto: EPA-EFE)
Uoči vašingtonskog pregovora između Kosova i Srbije oglasio se kosovski premijer Avdulah Hoti. Ukazao je na ključni uslov Kosova prema Srbiji.

Hoti je preko svog Facebook profila poručio da je uzajamno priznanje Kosova i Srbije, kako je napisao, uslov za normalizaciju odnosa između dvije države i smirivanje situacije u ovom dijelu Balkana i Evrope.

"Kakav god da bude sastanak sa srbijanskim predstavnicima, uzajamno priznanje će biti jedina tema. O svemu o čemu sam sa njima razgovarao je bilo u funkciji postizanja dogovora o uzajamnom priznanju bez narušavanja teritorijalnog integriteta i unitarnosti države Kosovo", ukazao je Hoti.

Kako je naveo, Kosovo će ostati posvećeno dijalogu kao evropska zemlja euroatlantski orijentisana. Pozvao je vladajuće i opoziciju u svojoj zemlji da budu, kako je istakao, ujedinjeni u ovom procesu.

"Političko nadmetanje između nas bi trebalo biti demokratsko i zasnovano na Ustavu, ali samo kada su u pitanju druga politička pitanja, ekonomija, obrazovanje, zdravstvo i drugo", zaključio je kosovski premijer Avdulah Hoti.

Neizvjesno je da li će se sastanak u američkom glavnom gradu uopće desiti. Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić još nije donio konačnu odluku da li će prisustvovati sastanku koji bi se trebao desiti početkom sljedećeg mjeseca.