Regija
3

Ashton: Postignut konkretan napredak tokom dijaloga Brisela i Prištine

FENA
Ivica Dačić, Catherine Ashton i Hashim Tachi (Foto: Arhiv)
Ivica Dačić, Catherine Ashton i Hashim Tachi (Foto: Arhiv)
Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton saopćila je jutros da je tokom dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou postignut konkretan napredak i saglasnost o mnogim pitanjima, uključujući pravosuđe, policiju i lokalne izbore i da će o tome obavjestiti države članice EU.

Ashton je na radnoj večeri, koja je počela sinoć i trajala skoro šest sati, razgovarala s predsjednikom vlade Srbije Ivicom Dačićem, prvim potpredsednikom Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Hashimom Thacijem.

"Uradili smo dobar posao i postigli konkretan napredak", poručila je Ashton u pisanom saopćenju i dodala da će o detaljima obavjestiti države članice EU, uoči ministarskog vijeća u Luksemburgu sljedeće sedmice.

Radna večera završena je poslije dva ujutru, a Thaci je nakon nje izjavio da je došlo do približavanja stavova dvije strane, ali ne i konačnog dogovora.

Članovi srpskog tima nisu komentarisali ishod ove runde dijaloga. Tehnički dijalog po radnim grupama nastavlja se danas.