Praćeno novim zbivanjima
7

Analiza CNN-a o trenutnoj situaciji u Srbiji: Gnjev javnosti i lice Beograda koje se mijenja

S. Š.
Fotografija s protesta u Beogradu 12. maja (Foto: EPA-EFE)
Fotografija s protesta u Beogradu 12. maja (Foto: EPA-EFE)
Američki CNN tik uoči današnjih protesta u Beogradu objavio je analizu u kojoj se bavio aktuelnom situacijom u susjedstvu, prilikama kakve de dešavaju nakon masovnih ubistava koji su duboko pogodili tamošnju javnost.
Nezadovoljstvo građana u Srbiji je, kako navode u ovoj analizi, eksplodiralo nakon dvije masovne pucnjave - u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru i u selima u okolini Mladenovca.

Kako ovaj američki medij podsjeća, u te dvije pucnjave je stradalo 18 osoba, a 21 je povrijeđena, nakon čega je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio uvođenje strogih mjera, pogotovo u vezi sa kontrolom oružja i municije.

Od tada je, navodi CNN, MUP-u Srbije predato više od 15.000 komada oružja i 2.500 eksplozivnih naprava, ministar obrazovanja Branko Ružić je već podnio ostavku, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić je pod velikim pritiskom da učini isto, a Vučić se čak obavezao da će do septembra biti održani parlamentarni izbori.

"A gnjev je usmjeren ne samo na oružje, već i na 'kulturu nasilja' - od političkog diskursa gvozdenih šaka do egzaltacije kriminalaca - nad kojom je vlast prevladala, kažu kritičari", piše CNN.

Poseban akcenat, CNN je stavio na proteste koji su do sada okupili više stotina hiljada građana.

"Od pucnjave, desetine hiljada Srba izašlo je na ulice u marševima 'Srbija protiv nasilja' koje predvodi opozicija, tražeći ostavku nekoliko ministara u vladi. Ministar obrazovanja je već podnio ostavku. Ministar unutrašnjih poslova je pod velikim pritiskom da učini isto. Vučić se čak obavezao da će do septembra biti održani parlamentarni izbori", navodi se.

Gnjev javnosti je također usmjeren na televizijske emisije.

"Uključite mozak. Isključite Pink."

Najpopularniji rijaliti program na državnoj televiziji Pink vodi Zvezdan Slavnić, osuđeni ubica i diler droge - jedan od mnogih zločinaca koji imaju istaknutu ulogu u srpskim medijima. Skoro 440.000 ljudi potpisalo je peticiju kojom se poziva da dvije državne TV stanice izgube dozvole za emitovanje nasilnih rijaliti programa.

Na ovaj javni zahtjev za ublažavanjem političke kulture, Vučić je djelovao nesigurno kako da odgovori. Čini se da uobičajeni jezik ne funkcionira.

"Predsjednik organizira protest protiv protesta protiv nasilja. Čovječe, saberi se!", napisao je na svom Twitteru Zdravko Ponoš, opozicioni lider i Vučićev protukandidat na prethodnih predsjedničkim izborima.

Vučić je na konferenciji za novinare u četvrtak upozorio one koji se spremaju na proteste u petak riječima "mislite da ćete zauzimanjem zgrada ili puteva nešto dobiti - ništa i nikada nećete. To je stvar koju garantujem. To je ono što sam ponavljao 10 godina zaredom".

"Uprkos predsjednikovom oštrom govoru, protesti su već ublažili neke od čvrstih spoljašnjosti Beograda", navodi CNN-ov novinar Christian Edwards.

Kao primjer toga, uzeo je mural Ratka Mladića, osuđenog za genocid u Srebrenici, "najgoreg masakra koji se dogodio u Evropi od Drugog svjetskog rata".

"Dugo je ponosno stajao na jednom od gradskih zidina. Aktivisti su se i ranije suočavali sa krivičnim prijavama zbog narušavanja. Svaki put kada se mural ošteti, gradske vlasti ga brzo obnavljaju.

Ovaj put je do sada bilo drugačije. Veliko crveno srce naslikano na Mladićevom licu ubrzo nakon pucnjave ostalo je na mjestu. Do petka, mural je u potpunosti izbrisan, zamijenjen porukom: "Uključite svoj mozak. Isključite Pink TV."

Murali ruskog predsjednika Vladimira Putina - Vučićevog bliskog saveznika - također su narušeni.

"Ovo je lice Beograda koje se mijenja. Murali koji prikazuju ratne zločince kao heroje nestaju i zamjenjuju ih simboli ljubavi i izrazi suosjećanja", rekao je Francis O'Donnell za CNN.