Srbija protiv nasilja
48

U Beogradu ponovo "sve staje": Treći po redu protesti protiv Vučića, očekuje se veća brojnost

S. Š.
Beograd, plato ispred Narodne skupštine (Foto: 192.rs)
Beograd, plato ispred Narodne skupštine (Foto: 192.rs)
Na platou ispred Narodne skupštine u Beogradu okupljanjem građana počeo je treći po redu protest "Srbija protiv nasilja".

Prvi protesti održani su osmog maja, drugi prošlog petka - 12. maja, a oba su okupili više desetina hiljada građana na ulice Beograda i ocijenjen je, prema brojnim procjenama, kao najmasovnije okupljanje u poslednje dvije decenije u Srbiji.

Organizaciju protesta potpisuje opozicija, a "kap koja je prelila čašu" i natjerala na ovu ideju bila su masovna ubistva koja su se dogodila ranije tokom ovog mjeseca u Beogradu i Mladenovcu.

Trg Nikole Pašića, Beograd (Foto: Naxi radio)
Trg Nikole Pašića, Beograd (Foto: Naxi radio)

Prošlosedmični protesti blokirali su most Gazelu na čak dva sata, a sada je najavljeno da će, nakon što se okupe kod skupštine, građani ponovo blokirati Gazelu. Poslije toga, okupljeni će preći Gazelu i otići do Ušća, do Brankovog mosta gdje će blokirati ulaz na most.

Današnji protesti počeli su blokadom saobraćaja u centru grada, a kako javlja portal Danas.rs. na prije zvaničnog okupljanja koje je najavljeno za 18 sati, prisutno je više hiljada građana.

Bulevar kralja Aleksandra zatvoren je od Resavske ulice, a ljudima je preplavljen dio ispred Skupštine, Pionirski park i Trg Nikole Pašića.

Na društvenim mrežama najavljeno je da će pristići i građani iz drugih dijelova Srbije: Novi Sad, Niš, Šabac, Aranđelovac i sl.

Protesti nose naziv "Srbija protiv nasilja", a osim zvaničnog naziva na koristi se još i parola "Sve mora da stane".

Fotografija s protesta održanih 12. maja (Foto: EPA-EFE)
Fotografija s protesta održanih 12. maja (Foto: EPA-EFE)

U isto vrijeme počeo je miting u organizaciji SNS-a u Pančevu, na kojem će se obratiti Aleksandar Vučić.