{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ambasadori pomirenja iz BiH, Srbije i Kosova mijenjaju regiju

11.9.2012. u 18:40
6
7
Ambasadori pomirenja iz BiH, Srbije i Kosova mijenjaju regiju
6
Da su pozitivne promjene prisutne i da je bolja budućnost regije moguća dokazuju mladi ljudi iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Kosova, koji su od 3. do 8. septembra aktivno učestvovali u projektu "Mladi ambasadori pomirenja" u Beogradu. Ovaj projekat realizovan je pod sloganom "Dođite u Beograd, upoznajte regiju".
Projekat pod nazivom "Youth Recomciliation Ambassadors" organizovao je Omladinski odbor za obrazovanje (Youth Education Committee), a podržala ga je Britanska ambasada u Beogradu.

Program je imao za cilj da pruži mladim ljudima u regionu priliku da razgovaraju i uporede iskustva iz svojih društava u procesima tranzicije i pomirenja u regionu, koristeći evropske integraciju kao pomoćni mehanizam.

Dvadeset studenata iz BiH, Srbije i Kosova imalo je priliku da posjeti neke od najznačajnijih vladinih, nevladinih, akademskih i diplomatskih institucija u Beogradu. Za vrijeme petodnevnog boravka upoznali su se sa radom Fonda za humanitarno pravo, Agencije za borbu protiv korupcije, Tužilaštva za ratne zločine, Ureda povjerenice za zaštitu ravnopravnosti i mnogih drugih organizacija.

Tokom posjete Britanskoj ambasadi upoznali su se i razmijenili mišljenja i ideje sa britanskim ambasadorom u Srbiji, Michaelom Davenporom, kao i ombudsmanom Sašom Jankovićem, kojem je ovo drugi petogodišnji mandat.

Zanimljiva je bila i posjeta Narodnoj skupštini Republike Srbije, gdje je studente primio Žarko Korać, koji je poslanik u Skupštini Srbije kao dio koalicije oformljene oko Liberalno-demokratske partije. Korać je poslanik u Skupštini Srbije bio i u periodu od 1993. do 1997, kao i od 2003. do danas.

Mladi entuzijasti pokazali su veliki interes i želju da promovišu pomirenje i saradnju u regiji i da kao aktivni članovi društva budu ti koji će uticati na političke, socijalne i ekonomske prilike u svom okruženju. Dobili su titulu "omladinski ambasadori pomirenja" i zadaću da stečeno znanje i iskustvo šire u svojim zemljama i doprinose boljem suočavanju sa prošlošću, koje će voditi pomirenju i svjetlijoj i sretnijoj budućnosti za cijelu regiju.

"Ovaj izuzetni projekat će svakako ostvariti veliki uticaj i uspjeh te pomoći procesima tranzicije, integracije prema EU i pomirenja u regiji", poručili su učesnici, koji žele ohrabriti sve mlade ljude da se prijave i uključe jer će konkurs za sljedeću grupu omladinskih ambasadora pomirenja biti raspisan već u decembru.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: