Neprimjereno ponašanje
48

Ambasador Srbije u Crnoj Gori proglašen personom non grata, zatraženo da napusti državu

N. V.
Vladimir Božović (Foto: SRNA)
Vladimir Božović (Foto: SRNA)
Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović je proglašen za personu non grata, a od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru.

Iz Ministarstva vanjskih poslova ove države su saopćili da su ambasadora Srbije protjerali iz Crne Gore zbog omalovažavanja države koja joj je ponudila gostoprimstvo te da je njihova odluka u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim privilegijama i imunitetima.

Navode da se Božović konstantno miješao u unutrašnja pitanja Crne Gore te da se ponašao i davao izjave koje nisu prihvatljive s obzirom na diplomatsku funkciju koju obavlja.

Najviše im je zasmetalo ipak jer je Podgoričku skupštinu 1918. godine nazvao "oslobođenjem" i "slobodnom voljom".

Oni su kazali da je time ponizio trenutno najviše zakonodavno i predstavničko tijelo - Skupštinu Crne Gore koja je 29. novembra 2018. godine poništila odluke Podgoričke skupštine iz 1918. godine kojima je, kako tvrde, ukinut dotadašnji suverenitet Crne Gore, njena teritorija prisajedinjena Kraljevini Srbiji i nasilno detronizovan kralj Nikola Petrović Njegoš.

“Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore je o ovome na uobičajeni način, notom, obavijestilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, a nota će biti uručena i ambasadoru Božoviću”, naveli su.