Jezive poruke
61

Aktivistica iz Srbije koja je jajima gađala mural Mladića dobila grafit kojim joj se prijeti smrću

S. Š.
Natpis koji poziva na ubistvo Ćorović ispisan je u gradu na sjeveru Srbije (Facebook)
Natpis koji poziva na ubistvo Ćorović ispisan je u gradu na sjeveru Srbije (Facebook)
Aktivistica Aida Ćorović nedavno je dobila presudu prema kojoj zbog čina gađanja jajima mural Ratku Mladića mora platiti 100.000 dinara. Ona je jučer objavila da je u Vrbasu na Sjeveru Srbije napisan grafit kojim joj se prijeti smrću.
Ćorović je na svom Facebook profilu podijelila fotografiju koja je zabilježena u Vrbasu i koja pokazuje natpis koji poziva na njeno ubistvo.
"Razglednica iz Vrbasa. Hvala drugaru koji je poslao. Sad čekam da me zovu iz 'preCednikovog' kabineta, pošto imaju običaj da se jave povremeno", napisala je Ćorović uz objavu fotografije.

Na zidu je ispisano "Ubiti Aidu Ćorović po viđenju".

Podsjetit ćemo, Ćorović je nedavno dobila presudu Prekršajnog suda u kojoj se navodi da je kriva jer je jajima, zajedno sa Jelenom Jaćimović, gađala mural Ratka Mladića, ratnog zločinca osuđenog za ratni zločin u Srebrenici. Zbog toga joj je izrečena novčana kazna u iznosu od 100.000 dinara, što je otprilike blizu 1.667 KM.

Mural ratnom zločincu je iscrtan 2021. godine. Ubrzo je po njemu prosuta farba, no grupa građana je to odlučila očistiti. Mural je iznova uništavan i brisan, a zbog svega su organizovani i protesti. Kasnije je docrtan i Draža Mihajlović no u konačnici su murali obrisani. Bar za sada.