50 grafita širom zemlje
30

Aktivisti u Srbiji zahtijevaju reakciju vlasti zbog grafita "Kad se vojska na Kosovo vrati"

B. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Grupa aktivista za ljudska prava u Srbiji pozvala je vlasti da hitno djeluju zbog sve učestalijih grafita s porukom "Kad se vojska na Kosovo vrati"

Ovi natpisi, koji uključuju i sliku zastave Srbije, počeli su se pojavljivati u Beogradu i raznim gradovima širom Srbije od jula.

Ovi su natpisi odgovor na akciju koju su aktivisti za ljudska prava poduzeli u februaru kad su prebojali takav grafit u središtu Beograda. Aktivisti "poplavu" novih grafita ocjenjuju kao porast govora mržnje.

"Primjećujemo izuzetno zabrinjavajući porast govora mržnje. S druge strane, primjećujemo potpuni izostanak reakcije države", izjavila je Milena Berić iz udruženja Krokodil.

U februaru su aktivisti, u saradnji udruženja Krokodil i nevladine organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava, prebojali grafit s porukom "Kada se vojska na Kosovo vrati" u parku na Slaviji u Beogradu.

No, krajem jula ista poruka ponovno se pojavila na više lokacija u Beogradu i gradovima diljem Srbije.

Inicijativa mladih i Krokodil istaknuli su da su u roku nekoliko dana tijekom jula diljem Srbije ispisana više od pedeset poruka veličine 40 kvadratnih metara s natpisom "Kada se vojska na Kosovo vrati"