Protest protiv privatizacije
1

Aktivisti s Kosova "prodaju" kuću premijera Tačija

Klix.ba
Foto: Koha ditore
Foto: Koha ditore
Pristalice pokreta Samoopredjeljenje su u znak protesta postavile tablu da prodaju kuću premijera Hašima Tačija u Prištini.

Na taj način aktivisti su željeli poručiti premijeru da može prodavati privatne, ali ne i javne objekte i preduzeća na Kosovu, prenose kosovski mediji.

Tablu s cijenom od 26.300 eura stavili su na ogradu ispred Tačijeve kuće u naselju Ajvalija, pokazujući da se ne slažu s niskim cijenama kojima Kosovska vlada namjerava prodati Telekom Kosovo, Elektrodistribuciju i Kombinat Trepču.

Pristalice pokreta poručile su da je javna imovina vlasništvo građana Kosova i da samo oni mogu donijeti odluku o njenoj privatizaciji.

"Način na koji Vlada koristi privatizaciju javnih preduzeća, prodajući ih što brže i što jeftinije, navodi nas na sumnju da ona ima obaveze i dugove koje pokušava izbrisati prodajom naše imovine", istakle su pristalice Aljbina Kurtija.

U septembru najavljuju proteste širom zemlje kako bi spriječili privatizaciju tri najprofitabilnija preduzeća. Prošle sedmice Priština je bila oblijepljena plakatima na kojima se traži hapšenje Tačija i saradnika.