vijesti
54

Prosvjetari prikupljaju novac za pomoć radnicima Osnovne muzičke škole Ilidža

Piše: M. N.
Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja KS donio je jučer Odluku o prikupljanju sredstava za pomoć radnicima Osnovne muzičke škole na Ilidži koji još uvijek nisu dobili januarsku plaću.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

"Sredstva će prikupljati prosvjetni radnici predškolskih ustanova i osnovnih škola kako bi pomogli svojim kolegama koji su u nezavidnoj situaciji. Još čekaju januarsku plaću, a o februarskoj i martovskoj nema ni riječi. Potrebno im je pomoći", rekao je za Klix.ba Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS.

Prosvjetni radnici ne odustaju od najavljenog štrajka. Do sada je prikupljeno više od 800 potpisa radnika predškolskih ustanova i osnovnih škola u KS, a da bi se pokrenuo proces štrajka čekaju da se prikupi 70 posto potpisa radnika.

"Odluka o štrajku je još na snazi. Tu je i 750 potpisa koji su prikupljeni za podršku Osnovnoj muzičkoj školi. Radnici će štrajkovati i zbog neplaćanja troškova eksterne mature, otpremnina za penziju, neplaćanja materijalnih troškova za škole, te nepostojanja kolektivnog ugovora za vrtiće u JU Djeca Sarajeva. Kada skupimo 2.300 potpisa kreće se u proces štrajka", kazao je Sivro.

Na sjednici koja je održana jučer Povjerenstvo Sindikata je donijelo i dva zaključka. Od Skupštine KS zahtijevaju da se Muhamedu Kozadri, ministru finansija KS, ne dozvoli rad u izvršnoj vlasti.

"Smatramo da je on direktno ili indirektno doprinio situaciji u kojoj se obrazovanje nalazi. Također, od sekretara Ministarstva za obrazovanja, nauku i mlade KS, Ljiljane Prelčec, tražimo da hitno imenuje komisiju za regulisanje tehnološkog viška jer do kraja juna će doći do otpuštanja radnika ", rekao je Sivro.