{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prosvjetari prikupljaju novac za pomoć radnicima Osnovne muzičke škole Ilidža

8.4.2014. u 19:52
54
9
Prosvjetari prikupljaju novac za pomoć radnicima Osnovne muzičke škole Ilidža
54
Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja KS donio je jučer Odluku o prikupljanju sredstava za pomoć radnicima Osnovne muzičke škole na Ilidži koji još uvijek nisu dobili januarsku plaću.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba


"Sredstva će prikupljati prosvjetni radnici predškolskih ustanova i osnovnih škola kako bi pomogli svojim kolegama koji su u nezavidnoj situaciji. Još čekaju januarsku plaću, a o februarskoj i martovskoj nema ni riječi. Potrebno im je pomoći", rekao je za Klix.ba Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS.

Prosvjetni radnici ne odustaju od najavljenog štrajka. Do sada je prikupljeno više od 800 potpisa radnika predškolskih ustanova i osnovnih škola u KS, a da bi se pokrenuo proces štrajka čekaju da se prikupi 70 posto potpisa radnika.

"Odluka o štrajku je još na snazi. Tu je i 750 potpisa koji su prikupljeni za podršku Osnovnoj muzičkoj školi. Radnici će štrajkovati i zbog neplaćanja troškova eksterne mature, otpremnina za penziju, neplaćanja materijalnih troškova za škole, te nepostojanja kolektivnog ugovora za vrtiće u JU Djeca Sarajeva. Kada skupimo 2.300 potpisa kreće se u proces štrajka", kazao je Sivro.

Na sjednici koja je održana jučer Povjerenstvo Sindikata je donijelo i dva zaključka. Od Skupštine KS zahtijevaju da se Muhamedu Kozadri, ministru finansija KS, ne dozvoli rad u izvršnoj vlasti.

"Smatramo da je on direktno ili indirektno doprinio situaciji u kojoj se obrazovanje nalazi. Također, od sekretara Ministarstva za obrazovanja, nauku i mlade KS, Ljiljane Prelčec, tražimo da hitno imenuje komisiju za regulisanje tehnološkog viška jer do kraja juna će doći do otpuštanja radnika ", rekao je Sivro.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: