BiH
0

Uposlenici Osnovne muzičke škole na Ilidži još nisu dobili januarsku platu

Klix.ba
Prosvjetni radnici predškolskih ustanova i osnovnih škola u Kantonu Sarajevo ne odustaju od generalnog štrajka. Uposlenicima Osnovne muzičke škole na Ilidži još nisu isplaćene januarske plate iako je Vlada KS donijela Odluku kojom se obavezuje da će to učiniti.

Kako je za Klix.ba rekao Saudin Sivro, predsjednik Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja KS, tačan datum generalnog štrajka bit će poznat 7. aprila kada će biti održana sjednica Skupštine sindikata.

"Još nismo prikupili sve potpisane izjave prosvjetnih radnika kojima potvrđuju da će učestvovati u generalnom štrajku. Nismo odustali jer je upravo najava ovog štrajka pokrenula neke stvari. Na sjednici Skupštine KS raspravljano je o nama i Vlada KS je dobila zadatak da to riješi, međutim, uprkos Odluci po kojoj je plata trebala biti isplaćena, to nije učinjeno", rekao je Sivro.

Prosvjetni radnici drugih ustanova organizirat će i akciju solidarnosti u okviru koje će novčano pomoću uposlenicima Osnovne muzičke škole na Ilidži.

"Zahtjevi štrajka će se vjerovatno proširiti jer je tu dosta problema s kojima se suočavaju prosvjetni radnici", dodao je Sivro.

Podsjetimo, razlozi štrajk su, osim solidarisanja s kolegama iz OMŠ, neplaćanje troškova eksterne mature, otpremnina za penziju, neplaćanje materijalnih troškova za škole, te nepostojanje kolektivnog ugovora za vrtiće u JU Djeca Sarajeva.