{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Saudin Sivro: Situacija u obrazovnom sistemu je haotična, politika se umiješala

18.4.2014. u 18:28
21
25
Saudin Sivro: Situacija u obrazovnom sistemu je haotična, politika se umiješala
21
Saudin Sivro: Situacija u obrazovnom sistemu je haotična, politika se umiješala
Saudin Sivro (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Vlada KS je na vanrednoj sjednici koju je održala prije tri dana donijela zaključak kojim je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo trebalo donijeti Odluku o akontativnoj isplati plaća za januar i februar 2014. godine uposlenicima Osnovne muzičke škole na Ilidži. Prosvjetni radnici ove škole dobit će plaću bez toplog obroka, a martovsku plaću će čekati.
"Problem je taj što Vlada jeste donijela taj zaključak ali postavlja se onda pitanje šta je s martovskom plaćom jer je već 18. april, te hoće li naredne plaće čekati po mjesec dana. Oni će dobiti plaće bez toplog obroka i sretni su i zbog toga, te su ovjerili knjižice. Međutim, situacija je i dalje haotična. Djeca trebaju ići na ekskurziju, bliži se eksterna matura a nije ništa uplaćeno. Ne zna se ko pije, a ko plaća u sektoru obrazovanja i politika se umiješala", rekao je Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS.

Vlada je svojim zaključkom obavezala Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade da, u skladu sa Zakonom o osnovnom odgoju i obrazovanju Kantona Sarajevo za sljedeću sjednicu Vlade pripremi prijedloge rješenja o razrješenju predsjednika i članova Školskog odbora ove škole te predloži imenovanje vršioca dužnosti na ove funkcije, što u ovom sindikatu smatraju neprihvatljivim.

"Direktor OMŠ pokušava skupiti grupicu ljudi, njih 12, koji ga podržavaju, kako bi oni bili novi članovi Školskog odbora i ta manjina predstavljala većinu. To će biti nezakonito i nelegalno i nećemo prihvatiti nikakve odluke koje se donesu na taj način. Mi bismo samo voljeli da politika izađe iz škola", rekao je Sivro.

Prosvjetni radnici neće u skorije vrijeme održati štrajk jer su svjesni da bi u tome najviše ispaštali učenici.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: