Promjena cijena
0

Predsjednica FERK-a Sanela Pokrajčić tvrdi da neće poskupjeti struja za domaćinstva

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Enormna poskupljenja električne energije koja su najavljena u našoj zemlji ne odnose se na promjene cijena za struju u domaćinstvima, kazala je danas u Mostar predsjednica FERK-a Sanela Pokrajčić.

U sjedištu FERK-a je, sa članovima ove institucije, pojasnila situaciju u energetskom sektoru i naglasila da se najavljena poskupljenja električne energije odnose na tržišne opskrbljivače.

"Od 2015 godine, tržište u FBiH i cijeloj BiH potpuno otvoreno i da svi kupci mogu kupovati električnu energiju na tržištu od opskrbljivača kojeg oni sami izaberu. Kupci iz kategorije domaćinstava i mali kupci, pored toga što mogu birati na tržištu opskrbljivača imaju pravo da od postojećih elektroprivreda nabavljaju eklektičnu energiju po jasno utvrđenim cijenama na koje suglasnost daje FERK. Znači, FERK je nadležan kad su u pitanju univerzalna usluga pod čijim okriljem su dvije elektroprivrede kao dva javna opskrbljivača koji su tu zadaću dobili Odlukom Vlade Federacije BiH, a mogu opskrbljivati kupce iz kategorije domaćinstava i male komercijalne kupce. Ovo najavljeno povećanje se apsolutno ne odnosi na te kupce, nego se odnosi na kupce koji su priključeni na srednjem naponu, viskom naponu i javna rasvjeta", objasnila je Pokrajčić.

Na srednji napon, kako naglašava od 10 i 35 KW priključeni su kupci koji imaju svoje vlastite trafostanice, a na visoki napon kupci koji su priključeni na prijenosnu mrežu.

Članovi FERK-a (Foto: G. Š./Klix.ba)
Članovi FERK-a (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Jedino na niskom naponu gdje su priključeni mali kupci je javna rasvjeta i ta javna rasvjeta je isključivo tržišna djelatnost i kupci koji pripadaju toj tržišnoj kategoriji isključivo se snabdijevaju od opskrbljivača sa tržišta", objasnila je predsjednica FERK-a.

Da bi bilo jasnije, ona je predstavila registar opskrbljivača električne energije, gdje su pored dvije elektroprivrede u Federaciji i treće u RS-u svi ostali registrirani opskrbljivači koji mogu opskrbljivati ove kupce, na tržištu.

"Može se desiti ovim kupcima, na tržištu, da njihov opskrbljivač koji je izvan elektroprivreda, ako iz bilo kojeg razloga prestane s radom i ne bude u mogućnosti te kupce opskrbljivati, da oni imaju pravo na rezervnu opskrbu a u Federaciji su rezervni snabdjevači dva javna elektroprivredna poduzeća imenovana od Vlade FBiH. Rezervna opskrba ima ograničeno trajanje od 60 dana i cijena rezervne opskrbe je isključivo tržišna cijena uključujući maržu do pet posto i to je propisano pravilnikom FERK-a", naglasila je Pokrajčić.

Dodaje da su do sada imali samo jednog kupca koji je zatražio rezervnu uslugu i dobio je.

"Kad su u pitanju ostali mali kupci, kućanstva i ostala potrošnja, FERK nije dobio niti jedan zahtjev za promjenu te cijene. Znači naše elektroprivrede FERK-u nisu dostavili nikakve zahtjeve kad je u pitanju promjena te cijene, kako bi dao suglasnost na njih", poručila je Pokrajčić.

Ukupan broj kupaca u Elektroprivredi BiH u univerzalnoj usluzi koja se odnosi na domaćinstva i mala poduzeća je 98,82 posto, dok je samo 1,18 posto kupaca koji na tržištu isključivo moraju nabavljati eklektičnu energiju i najavljeno poskupljenje se odnosi na tih 1,18 posto kupaca.

"Međutim energija koju ti kupci troše ne korespondira sa brojem kupaca, jer su to kupci koji više troše i njihova potrošnja je znatno veća nego što je učešće u samom broju kupaca. Da bude jasnije, preko univerzalne usluge gdje je daleko najveći broj domaćinstava se potroši 59,61 posto energije, a tržišna opskrba je 40,39 posto", pojasnila je predsjednica FERK-a.

Na kraju je iznijela zanimljiv podatak da BiH broji 21 tržišnog opskrbljivača uključujući tri javna poduzeća, od kojih su dva iz Federacije BiH i jedno iz RS-a, ali od ostalih 18 su samo dva aktivna, a to su HEP Energija i Petrol BH Oil Company, a kako navodi kad se pogledaju brojke ostale vidi se da su one jako male u odnosu na potrošnju ukupnu i ono što elektroprivrede rade.

"Za univerzalnu uslugu, za domaćinstva i male kupce FERK je dao saglasnost dvjema elektroprivredama još prije dvije godine, od kada se ništa nije mijenjalo, na cijene, za Elektroprivredu HZHB 73,26 KM po MW satu, a za Elektroprivredu BiH 74,5 KM po MW satu", zaključila je predsjednica FERK-a.

Navodeći kako se svi brinu za domaćinstva kao najosjetljiviju kategoriju ističe da u Elektroprivredi HZHB prosječna cijena univerzalne usluge za kategoriju kupca iz kućanstva je 66,73 za ostalu potrošku 96,68, a u Elektroprivredi BiH 62,62 i za ostalu potrošnju 122, iako struja ide istim žicama i istom naponskom razinom dolazi i do domaćinstava i kupca koji se bavi nekom djelatnošću su razlike u cijenama velike, jer se još uvijek postoje značajna unakrsna subvencioniranja, tako da kupci iz ostale potrošnje subvencioniraju kućanstva.

Što se tiče tržišta električnom energijom, kako navode iz FERK-a, došlo je do poremećaja, koji traje jako dugo i teško je previđati kad bi moglo doći do pada cijena, te izražavaju nadu da će elektroprivrede koje imaju većinskog vlasnika - Vladu Federaciju BiH, sa svojim vlasnikom naći određeni interes kako bi na tržišnoj osnovi našli najbolje rješenje.