{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poplavljeno stotinu domaćinstava u Prijedoru, alarmantno i u Vitezu

S
25.4.2014. u 10:16
5
8
Poplavljeno stotinu domaćinstava u Prijedoru, alarmantno i u Vitezu
5
U Prijedoru je proglašen prvi stepen pripravnosti za zaštitu od poplava nakon što se rijeka Sana izlila iz korita i poplavila oko stotinu stambenih objekata u naseljima Tukovi i Raškovac i poljoprivredne površine u naseljima Raškovac i Brezičani.
Putna komunikacija Prijedor - Bišćani je u prekidu i saobraćaj je preusmjeren na alternativni putni pravac.

Vodostaj rijeke Sane iznosio je 445 centimetara ili 25 centimetara iznad kritične tačke, a očekuje se i dalji rast vodostaja s obzirom na padavine na slivnom području ove rijeke.

Vodostaji rijeka Gomjenica i Miloševica su u porastu, ali nisu ugroženi stambeni objekti i komunikacije u zoni ovih vodotoka.

Odsjek Civilne zaštite dužan je da redovno prati stanje vodostaja i ostvari stalnu razmjenu informacija sa susjednim opštinama Sanski Most i Novi Grad, kao i sa nadležnim republičkim organima i da blagovremeno predlaže odgovarajuće mjere.

Prvi stepen pripravnosti za zaštitu od poplava obavezuje sve nadležne institucije i subjekte zaštite i spašavanja da preduzimaju mjere zaštite predviđene planom zaštite od poplava.

Sva preduzeća i institucije koje raspolažu materijalno-tehničkim sredstvima, koja se mogu staviti u funkciju zaštite od polava, obavezna su da ih stave u stanje pripravnosti i angažuju se na izvršavanju zadataka Gradskog štaba zaštite i spašavanja.

Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja Prijedor i preduzeće "Vodovod" obavezni su da preduzmu potrebne mjere nadzora i provođenja mjera u snabdijevanju vodom za piće.

Stanovništvo u zonama ugroženim poplavama treba da preduzme mjere zaštite i da o kritičnim situacijama obavještava Odsjek civilne zaštite.

Obilne padavine pogodile su i Vitez. Rijeka Kruščica izlila se u četvrtak iz svoga korita i poplavila velike obradive površine u mjestu Rijeka kod Viteza. Na više hektara uništeni su nasadi maline i ostalih poljoprivrednih kultura.

Vodostaj Ukrine kod Dervente jutros iznosi 3,10 metara i nepromijenjen je u odnosu na sinoćnji.

Iako je na nekim mjestima izašla iz korita, ova rijeka još nije dostigla nivo kada se proglašavaju mjere zaštite od poplava.

Voda, koja se izlila iz korita, oštetila je prilazni put na mostu na Ukrini između sela Gornji Detlak u derventskoj i Štrpci u prnjavorskoj opštini.

Zatvoren je i dio puta Derventa - Prnjavor kod novog mosta u Derventi, pa je saobraćaj preusmjeren, a saobraćaj je privremeno obustavljen i preko mosta koji povezuje sela Agići i Rapćani.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: