{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poplave u BiH: Nabujale rijeke i potoci, mještani općine Ilidža u panici

14.5.2014. u 08:44
14.5.2014. u 15:51
9
201
Poplave u BiH: Nabujale rijeke i potoci, mještani općine Ilidža u panici
9
Jaka kiša koja pada širom Bosne i Hercegovine od jutros je izazvala brojne poplave, pa čak i evakuacije, a najteža situacija je na nivou općine Ilidža u Kantonu Sarajevo. Ekipe civilne zaštite su na terenu, a meteorolozi najavljuju padavine sve do narednog vikenda.
Porast vodostaja Bosne, Miljacke, Željeznice, Dobrinje, Zujevine i Tilave, te njihovih manjih pritoka - potoka, kao i pojava bujičnih, oborinskih i podzemnih voda donijela je probleme stanovnicima općine, tačnije Rakovice, Blažuja, Osjeka, Otesa i Stupa. Poplavom je zahvaćena velika površina, a u ulici Senada Fazlića u naselju Otes poplavljeno je oko 40 kuća, a u ulicama Mlinište, Čitlučka i Karamušići po 20 kuća. U Rakovičkoj cesti, ulici Plantaže i Stara pruga također je poplavljeno oko 50 domova.

Poplavama je zahvaćen i novi most na ulazu u Rakovicu, pješački most na rijeci Zujevini kod ulice Karamušići, most na rijeci Dobrinji u naselju Stup, a poplavljena je i putna komunikacija prema groblju Vlakovo u dužini od 1.200 metara, te put kod poljoprivrednog dobra između naselja Osjek i Doglodi u dužini od 300 metara.

Na Ilidži pod vodom ogromne površineSlužba civilne zaštite Općine Ilidža angažovana je na više lokacija, a radi se na pravljenju nasipa i pročepljavanju prolaza ispod mostova, te dostavljanju vreća sa pijeskom. Federalnoj upravi civilne zaštite upućen je zahtjev za nabavku i dostavljanje 100 komada gumenih čizama, 2.000 vreća za pijesak i dva agregata srednje snage, saopćeno je iz pres-službe Vlade Kantona Sarajevo.

Iz naselja Vlakovo i Gladno Polje u općini Ilidža vatrogasci su zbog izlijevanja rijeka i potoka evakuisali tri osobe iz sigurnosnih razloga, potvrdio je za Klix.ba šef Civilne zaštite Kantona Sarajevo Fahrudin Pribišić, čije su ekipe tokom cijele noći bile na terenu. Ulica u Vlakovu je poplavljena, a na dijelu gdje se gradi petlja Koridora 5C zadržava se puno vode.

"Propalo nam je pet metara drva i deset metara sijena, odnijela ih je voda", kazao nam je Ibrahim Alimanović iz Vlakova. "U štali su dva teleta i dvije krave, bojim se da ih nećemo na vrijeme spasiti. Moramo ih nekako izvući iz štale. Četiri puta smo zvali policiju jer nam se ovo nikad nije desilo, a 25 godina živimo ovdje".

Mještani brinu za domove i stoku, krive radnike na Koridoru 5CAlimanović i komšije su uznemireni i ogorčeni, te krive izvođače radova na Koridoru 5C koji su, kako kažu, zatrpali potok i sada se voda tu zaustavlja i plavi kuće. Radnika danas nema na gradilištu, a nivo vode raste.

Stanovnici Gladnog Polja od ranih jutarnjih sati u čizmama i sa kišobranima obilaze jedni druge i nadaju se skorijem prestanku kiše. Anel Ramović, jedan od mještana ovog naselja, kaže da je stanje kritično i da je s komšijama cijelu noć dežurao.

"Ispod mosta koji prave je bila cijev koja je odvodila vodu u potok. Tokom radova je ta cijev začepljena. Voda je krenula cestom i nastao je ovaj haos. Ako nastavi padati, neće biti dobro", kaže nam Ismet Karović.

U naselju Osjek izlila se rijeka Zujevina. Probijen je nasip koji je ranije postavljen radi odbrane od poplava, te je voda probila u naselje. Ugrožene su kuće pored rijeke, a mještani pokušavaju pijeskom zaustaviti dalji prodor vode. Inače, vodostaj je povećan u cijelom toku Zujevine, a u Pazariću je ugroženo 20 kuća i poplavljeno zemljište.

Elmir Velić, stanovnik ulice Hendekuša u naselju Osjek, rekao je našem reporteru da je u ovom naselju stanje kritično i da je ugroženo najmanje 15 kuća.

"Meni je voda ušla u garažu i podrum, a sve okolne kuće su u kritičnom stanju. Ko je imao auto odvezao ga je negdje drugo, a nema ni struje. Dolazili su iz općine, obećavaju svake godine da će riješiti ovaj problem, ali još nema ništa od toga", kaže Velić.

U općini Centar u Nahorevu i na Grdonju je došlo i do pokretanja klizišta, koja su u toku dana stavljena pod kontrolu. U općini Novi Grad izlio se Lepenički potok, a jedna kuća je ugrožena, te je poplavljeno poljoprivredno dobro.

U vogošćanskim mjesnim zajednicama Kobilja Glava, Hotonj, Vogošća I, Vogošća II, Blagovac, Svrake i Semizovac došlo je izlijevanja vode na ceste i u podrume, kao i manjih odrona, dok je u MZ Gora došlo do ugrožavanja nekoliko kuća i pomoćnih objekata. Riješen je problem začepljenja odvoda na magistralnom putu od hotela Sunce prema Semizovcu.

Policija zatvorila pješački most na DrvenijiVodostaj Miljacke u Sarajevu jutros je povećan skoro do mostova i veoma brzo raste, a svi strahuju da bi moglo doći do pogoršanja situacije, dok iz Hidrometeorološkog zavoda FBiH javljaju da će kiša padati i narednih dana. Most na Drveniji policija je u poslijepodnevnim satima zatvorila za pješake. Na Baščaršiji je poplavljen veliki broj podrumskih prostorija u poslovnim prostorima, a voda je u nekim podrumima dostigla nivo od 1,5 metar. Oko Inat kuće preventivno se postavlja 100 vreća sa pijeskom.

U općini Hadžići ugroženo je više kuća i pratećih objekata u naselju Binježevo zbog izlijevanja manjeg potoka. Voda se izlila na saobraćajnice u Igmanskoj ulici, te u naseljima Vrančići i Grivići, a zbog klizišta ugrožene su kuće u Potkraju, Miševićima, te Drozgometvi.

Na klizištu Baždarevo u Novom Sarajevu došlo je do začepljenja drenažnog sistema klizišta i izlijevanja podzemnih voda. Angažovana je firma za hitne intervencije i jedno vozilo KJKP ViK koje vrše pročepljavanje odvoda. Podrumske prostorije Doma zdravlja Novo Sarajevo su poplavljene.

Zbog padavina bez snabdijevanja električnom energijom ostali su dijelovi sarajevskih općina Vogošća, Novo Sarajevo, Novi Grad i Ilidža, nakon što su poplavljene trafostanice.

Spreča poplavila poljoprivredno zemljišteU općini Lukavac je proglašeno stanje prirodne nesreće, nakon što je rijeka Turija poplavila 30 stambenih objekata i osnovna škola. U prekidu je i put u Živinicama.

U općini Doboj Istok u Tuzlanskom kantonu došlo je do porasta vodostaja rijeke Spreče u naselju Luke u MZ Klokotnica, gdje je poplavljeno 50 hektara poljoprivrednog zemljišta. U Gračanici je poplavljeno više od 40 hektara zemljišta, ali nema ugroženih objekata, kazao nam je Zdravko Miletić iz Federalne uprave civilne zaštite.

Zbog enormnog porasta vodostaja rijeka Suhe i Gostelje donesena je odluka u prekidu nastave u OŠ Stupari kod Kladnja. U Tojšićima kod Kalesije izlila se rijeka Gribaja, a u naseljima Rainci i Čanići rijeka Spreča. Registrovan je i konstanatan rast vodostaja rijeke Jale u Tuzli, a vodena bujica je u Gornjoj Tuzli oborila vrbu i ugrozila most.

Napunila su se i riječna korita Brke i Tinje i prijete objektima u nekoliko naselja u Brčkom, prvenstveno u naseljima Palanka i Gornji Rahić, te na potezu između Bijele i Cijanovića.

Vodostaj Save opada, Una i Sana mirujuNa području općine Kakanj, Bosna, Ribnica, Trstionica i Zgošća su u porastu u odnosu na jučerašnji dan. Na području općine Tešanj došlo je do značajnijeg porasta vodostaja rijeka i potoka, naročito rijeka Tešanjke, Radušice i Trebačke rijeke.

Na ulazu u Žepče s magistralnog puta M-17, došlo je do nakupljanja vode usljed čega je saobraćaj preusmjeren na alternativne pravce. Na ulazu u Zenicu iz pravca Doboja kod petlje Blatuša došlo je do nakupljanja vode u podvožnjaku usljed čega je onemogućeno odvijanje saobraćaja. Na području općine Maglaj otežano je odvijanje saobraćaja ispod podvožnjaka u Liješnici.

Poplave su zabilježene i u Srebrenici. Rijeka Križevica se izlila i ušla u kuće u naselju Dugo Polje, kao i na lokaciji Soloćuša i Potočari. Stanovnici u naselju Dugo Polje su evakuisali i stoku.

U naselju Podhranjen iznad putnog pravca Goražde - Podhranjen došlo je do pojave manjeg klizišta koje ne ugrožava stambene objekte kao ni putni pravac. Vodostaj rijeke Drine je u blagom porastu.

U općini Orašje, vodostaj rijeke Save je u opadanju u cijelom toku, a u drugim općinama i kantonima nema ugroženih područja. Vodostaj Une i Sane stagnira.

Nove padavine bi mogle donijeti nove problemeKako nam je potvrdila portparolka Civilne zaštite RS Branka Klarić, situacija u tom dijelu zemlje nije zabrinjavajuća, ali su ekipe u pripravnosti zbog najavljenih padavina. Ipak, prema posljednjim informacijama, u Rogatici su pod vodom oranice, kuće i firme koje je poplavila rijeka Rakitnica. Iz opštinskog štaba Civilne zaštite Foča upozorili stanovnike u priobaljima rijeka da postoji mogućnost poplava.

Vodostaj rijeke Vrbas u protekla 24 sata porastao je 14 cm, što je ispod redovne kote.

"U narednim danima će biti obilnih padavina, pa se očekuje porast vodostaja. Što se tiče Banje Luke i rijeke Vrbas, tu brana reguliše vodostaj, dakle, nije u pitanju prirodan tok i sve zavisi da li će i koliko vode zadržavati i puštati, ali padavine će svakako doprinijeti porastu rijeka u narednim danima", rekao je hidrološki tehničar Dragan Despot za Klix.ba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: