{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kritična situacija širom BiH: Vodostaji rijeka i dalje u porastu, voda ulazi u kuće i plavi zemljišta

14.5.2014. u 18:17
14.5.2014. u 20:33
153
144
Kritična situacija širom BiH: Vodostaji rijeka i dalje u porastu, voda ulazi u kuće i plavi zemljišta
153
Obilna kiša koja ne prestaje padati širom BiH uzrokovala je nezapamćene poplave. Voda ulazi u kuće i stambene objekte, plavi poljoprivredna zemljišta i prijeti da odnese mostove, a stanovništvo je u strahu, jer prognoze meteorologa nisu optimistične kada je u pitanju prestanak padavina. Najteža situacija je na području Tuzlanskog i Sarajevskog kantona, ali poplavama su pogođeni i kantoni Zeničko-dobojski, Srednjobosanski i Bosansko-podrinjski.
Obilna kiša ne prestaje padati na području Kantona Sarajevo što samo pogoršava situaciju na poplavljenim područjima. Najteža je situacija i dalje na području općina Ilidža i Hadžići gdje je ugrožen veliki broj kuća, poslovnih objekata, poplavljeni su mostovi i ceste.

Poplave su zabilježene na područjima Rakovice, Blažuja, Vlakova, Osjeka, Otesa, te Stupa. Poplavljeno je više od 200 kuća, novi most na ulazu u Rakovicu, pješački most na rijeci Zujevina, te most na rijeci Dobrinji na Stupu. Poplavljena je i putna komunikacija prema groblju Vlakovo u dužini od 1.200 metara, putna komunikacija kod poljoprivrednog dobra između naselja Osjek i Doglodi u dužini od 300 metara.

Ekipa portala Klix.ba i večeras je bila u ovom dijelu Sarajeva i uvjerila se da je stanje alarmantno. Stanovništvo je strahu i večeras je pred njima besana noć.

U općini Hadžići došlo je do izlijevanja potoka i bujičnih voda, te klizanja i odrona zemljišta na saobraćajnicu Hadžići-Igman u Igmanskoj ulici, te u naseljima u Luka, Resnik, Miševići, Potkraj i Vrančići. Ugroženo je nekoliko kuća.

U općini Vogošća došlo je izlijevanja vode na putne komunikacije i u podrumske prostorije, kao i manjih odrona, dok je u MZ Gora došlo do ugrožavanja nekoliko kuća i pomoćnih objekata.

Vodostaji na rijekama Bosna, Željeznica, Zujevina, Kasindolski potok, Dobrinja, Rakovički potok su i dalje vrlo visoki, a na terenu su i dalje angažovane ekipe Kantonalne uprave civilne zaštite i općinskih službi civilne zaštite, te pripadnici PVJ Kantona Sarajevo i pripadnici DVD.

ZDK: U mjestu Ribnik u toku spašavanje zarobljenih osoba u vikendicama

Stanje na području ovog kantona je kritično, ali srećom ugrožen je vrlo mali broj kuća. Ulaz u Zenicu iz pravca Doboja je poplavljen, kao i naselje Blatuša, a zatvoren je saobraćaj na putnom pravcu prema Orahovici. U Visokom je prekinuta putna komunikacija prema Sarajevu, Ilijašu, a stanovništvo MZ Goduša je potpuno odsječeno. Ulaz u Žepče je blokiran. Poplavljena su naselja Brezik, Kovači, Ribnica,Vozuća i Krivaja. U mjestu Ribnik zarobljeno je više osoba u vikend kući, te su upućene ekipe za spašavanje.

Vodostaji rijeka Bosna, Fojnica i Krivaja su na području ovog kantona u stalnom porastu. Stanovništvu koje živi u priobalnom području savjetuje se izmještanje na više etaže stambenih objekata te uklanjane vrijednih stvari.

Stanje prirodne nepogode u Lukavcu, Kladnju, Srebreniku i Gradačcu

Na području Tuzlanskog kantona u općinama Lukavac, Kladanj, Srebenik i Gradačac proglašeno je stanje prirodne nepogode od poplava. U toku je vanredna sjednica Štaba Civilne zaštite u prostorijama općine Tuzla.

Zbog izlijevanja vode na kolovoz, obustavljen je saobraćaj na dionicama magistralnih puteva M-18 Kladanj-Živinice (u mjestima Stupari i Đurđevik) i M-19.2 Kladanj-Vlasenica (u mjestu Ravne), kao i na regionalnim putevima: R-467 Zavidovići-Ribnica-Olovo i Olovo-Han Pijesak (u mjestu Pjenovac), R-465 Zavidovići-Maglaj-Doboj, R-445 Visoko-Ilijaš (u mjestu Čekrekčije) i R-460 Gračanica-Srnice.

Riječa Spreča poplavila je preko 300 hektara priobalnog i poljoprivrednog zemljišta u općini Gračanica i Doboj Istok, dok su u općini Kladanj poplavljeni stambeni i pomoćni objekti.

Kako javljaju naši čitatelji iz Gračanice, voda je počela prodirati u kuće.

Bez napajanja električnom energijom su naselja Tarevo, Čitluk i Novo Naselje zbog prodiranja vode u trafo-stanicu "Kamenolom". U općini Banovići klizište je odnijelo stub dalekovoda "Banovići Grad-Tulovići", pa su trenutno bez električne energije naselja Draganja, Mecići i Delići. Najgore stanje je u općini Lukavac gdje je poplavljeno oko 100 stambenih objekata, te je presječena putna komunikacija. U općini Tuzla aktivirana su dva klizišta, a zbog povećanog nivoa rijeke Jale poplavljeni su pomoćni objekti. U naselju Strašanj, općina Živinice, ugrožen je jedan objekat.

Vodostaji svih rijeka na području ovog kantona su u porastu. Nivo rijeke Tinje u općini Srebrenik porastao je za 20 centimetara u odnosu na prošlo mjerenje. Vatrogasne jedinice su crpile vodu u naseljima Breze i novo naselje Kiseljak.

Rijeka Fojnica ugrozila kuće u naseljima u općini Fojnica

Vodostaj rijeke Lašva je povišen te je poplavljen priobalni dio na dionici Katići Grablje. U općini Kiseljak poplavljena su poljoprivredna zemljišta i naselja. Ugroženo je D. Žeželovo gdje poplavljena putna komunikacija, stambeni i prateći objekti te poljoprivredno zemljište. Poplavljena su i četiri objekta uz cestu Han Ploče- Bukovci, dok je u naselje Topole i Potkraj poplavljeno 11 objekata. Rijeka Fojnica se djelimično izlila i poplavila poljoprivredna zemljišta u naseljima Doci, Hercezi, Gromilajk, Podastinje i Crna stijena.

BPK: Opasnost od odrona velike stijene

Stanje na području Bosansko-podrinjskog kantona je stabilno. Na lokalnom putu Prača-Brdarići prijeti opasnost od odrona velike stijene, pa je zbog toga ovaj putni pravac zatvoren za saobraćaj do daljnjeg. Također, putni pravac Ilovača-Brzača-Orahovice prekinut je za saobraćaj. U naselju Mravinjac na ušću rijeke Ocke u Drinu došlo je do urušavanja obale pri čemu je trenutno ugrožen jedan stambeni objekat.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: