BiH
153

Kritična situacija širom BiH: Vodostaji rijeka i dalje u porastu, voda ulazi u kuće i plavi zemljišta

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Sarajevsko naselje Osjek večeras (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Obilna kiša koja ne prestaje padati širom BiH uzrokovala je nezapamćene poplave. Voda ulazi u kuće i stambene objekte, plavi poljoprivredna zemljišta i prijeti da odnese mostove, a stanovništvo je u strahu, jer prognoze meteorologa nisu optimistične kada je u pitanju prestanak padavina. Najteža situacija je na području Tuzlanskog i Sarajevskog kantona, ali poplavama su pogođeni i kantoni Zeničko-dobojski, Srednjobosanski i Bosansko-podrinjski.

Obilna kiša ne prestaje padati na području Kantona Sarajevo što samo pogoršava situaciju na poplavljenim područjima. Najteža je situacija i dalje na području općina Ilidža i Hadžići gdje je ugrožen veliki broj kuća, poslovnih objekata, poplavljeni su mostovi i ceste.

Poplave su zabilježene na područjima Rakovice, Blažuja, Vlakova, Osjeka, Otesa, te Stupa. Poplavljeno je više od 200 kuća, novi most na ulazu u Rakovicu, pješački most na rijeci Zujevina, te most na rijeci Dobrinji na Stupu. Poplavljena je i putna komunikacija prema groblju Vlakovo u dužini od 1.200 metara, putna komunikacija kod poljoprivrednog dobra između naselja Osjek i Doglodi u dužini od 300 metara.

Ekipa portala Klix.ba i večeras je bila u ovom dijelu Sarajeva i uvjerila se da je stanje alarmantno. Stanovništvo je strahu i večeras je pred njima besana noć.

U općini Hadžići došlo je do izlijevanja potoka i bujičnih voda, te klizanja i odrona zemljišta na saobraćajnicu Hadžići-Igman u Igmanskoj ulici, te u naseljima u Luka, Resnik, Miševići, Potkraj i Vrančići. Ugroženo je nekoliko kuća.

U općini Vogošća došlo je izlijevanja vode na putne komunikacije i u podrumske prostorije, kao i manjih odrona, dok je u MZ Gora došlo do ugrožavanja nekoliko kuća i pomoćnih objekata.

Vodostaji na rijekama Bosna, Željeznica, Zujevina, Kasindolski potok, Dobrinja, Rakovički potok su i dalje vrlo visoki, a na terenu su i dalje angažovane ekipe Kantonalne uprave civilne zaštite i općinskih službi civilne zaštite, te pripadnici PVJ Kantona Sarajevo i pripadnici DVD.

ZDK: U mjestu Ribnik u toku spašavanje zarobljenih osoba u vikendicama

Stanje na području ovog kantona je kritično, ali srećom ugrožen je vrlo mali broj kuća. Ulaz u Zenicu iz pravca Doboja je poplavljen, kao i naselje Blatuša, a zatvoren je saobraćaj na putnom pravcu prema Orahovici. U Visokom je prekinuta putna komunikacija prema Sarajevu, Ilijašu, a stanovništvo MZ Goduša je potpuno odsječeno. Ulaz u Žepče je blokiran. Poplavljena su naselja Brezik, Kovači, Ribnica,Vozuća i Krivaja. U mjestu Ribnik zarobljeno je više osoba u vikend kući, te su upućene ekipe za spašavanje.

Vodostaji rijeka Bosna, Fojnica i Krivaja su na području ovog kantona u stalnom porastu. Stanovništvu koje živi u priobalnom području savjetuje se izmještanje na više etaže stambenih objekata te uklanjane vrijednih stvari.

Stanje prirodne nepogode u Lukavcu, Kladnju, Srebreniku i Gradačcu

Na području Tuzlanskog kantona u općinama Lukavac, Kladanj, Srebenik i Gradačac proglašeno je stanje prirodne nepogode od poplava. U toku je vanredna sjednica Štaba Civilne zaštite u prostorijama općine Tuzla.

Zbog izlijevanja vode na kolovoz, obustavljen je saobraćaj na dionicama magistralnih puteva M-18 Kladanj-Živinice (u mjestima Stupari i Đurđevik) i M-19.2 Kladanj-Vlasenica (u mjestu Ravne), kao i na regionalnim putevima: R-467 Zavidovići-Ribnica-Olovo i Olovo-Han Pijesak (u mjestu Pjenovac), R-465 Zavidovići-Maglaj-Doboj, R-445 Visoko-Ilijaš (u mjestu Čekrekčije) i R-460 Gračanica-Srnice.

Riječa Spreča poplavila je preko 300 hektara priobalnog i poljoprivrednog zemljišta u općini Gračanica i Doboj Istok, dok su u općini Kladanj poplavljeni stambeni i pomoćni objekti.

Kako javljaju naši čitatelji iz Gračanice, voda je počela prodirati u kuće.

Bez napajanja električnom energijom su naselja Tarevo, Čitluk i Novo Naselje zbog prodiranja vode u trafo-stanicu "Kamenolom". U općini Banovići klizište je odnijelo stub dalekovoda "Banovići Grad-Tulovići", pa su trenutno bez električne energije naselja Draganja, Mecići i Delići. Najgore stanje je u općini Lukavac gdje je poplavljeno oko 100 stambenih objekata, te je presječena putna komunikacija. U općini Tuzla aktivirana su dva klizišta, a zbog povećanog nivoa rijeke Jale poplavljeni su pomoćni objekti. U naselju Strašanj, općina Živinice, ugrožen je jedan objekat.

Vodostaji svih rijeka na području ovog kantona su u porastu. Nivo rijeke Tinje u općini Srebrenik porastao je za 20 centimetara u odnosu na prošlo mjerenje. Vatrogasne jedinice su crpile vodu u naseljima Breze i novo naselje Kiseljak.

Rijeka Fojnica ugrozila kuće u naseljima u općini Fojnica

Vodostaj rijeke Lašva je povišen te je poplavljen priobalni dio na dionici Katići Grablje. U općini Kiseljak poplavljena su poljoprivredna zemljišta i naselja. Ugroženo je D. Žeželovo gdje poplavljena putna komunikacija, stambeni i prateći objekti te poljoprivredno zemljište. Poplavljena su i četiri objekta uz cestu Han Ploče- Bukovci, dok je u naselje Topole i Potkraj poplavljeno 11 objekata. Rijeka Fojnica se djelimično izlila i poplavila poljoprivredna zemljišta u naseljima Doci, Hercezi, Gromilajk, Podastinje i Crna stijena.

BPK: Opasnost od odrona velike stijene

Stanje na području Bosansko-podrinjskog kantona je stabilno. Na lokalnom putu Prača-Brdarići prijeti opasnost od odrona velike stijene, pa je zbog toga ovaj putni pravac zatvoren za saobraćaj do daljnjeg. Također, putni pravac Ilovača-Brzača-Orahovice prekinut je za saobraćaj. U naselju Mravinjac na ušću rijeke Ocke u Drinu došlo je do urušavanja obale pri čemu je trenutno ugrožen jedan stambeni objekat.