vijesti
168

Poplava, odroni i klizišta u Kladnju, građani očekuju još težu noć

Klix.ba
U Kladnju je od danas zbog obilnih kišnih padavina i izlijevanja rijeka, Suha, Drinjače, Gostelje i Ujiče alarmantno stanje.

Danas je situacija dosta složenija i teža te je izvršena evakuacija stanovništva u MZ Stupari. Još u ranim jutarnjim satima došlo je do potpunog prekida na putnim komunikacijama prema mjesnim zajednicama Tuholj, Brateljevići, Tarevo i Turalići.

Blokiran je i put prema naseljima Dubrava, Noćajevići, Krivajevići, Trnovače, Suha i Rujići, a već u ponoć je bila blokirana i putna komunikacija za Starić, dakle magistralni put M-19 kao i magistralni put M-18 tako da je i MZ Stupari ostala odsječena.

Naročito su stradale putne komunikacije i svi mostovi na vodotocima, ugrožene su i trafostanice pa je dolazilo da prekida u snabdijevanju električnom energijom, zbog trenutnog stanja, prema preporuci JP "Komunalac" D:D: Kladanj, voda iz gradskog vodovoda nije za piće.

O tačnom broju pokrenutih klizišta i odrona se ne može govoriti, jer se situacija stalno mijenja, ali prema operativnim podacima radi se o više od 30 klizišta ,dok se odroni rješavaju usputno i njih ekipe više ne broje.

Općinski štab civilne zaštite je u stalnom zasjedanju, već su iscrpljene sve raspoložive snage i materijalna sredstva, upućeni su zahtjevi Kantonalnoj i Federalnoj upravi civilne zaštite.

Dežurne ekipe zajedno sa Crvenim križem Kladanj rade na pružanju pomoći bolesnim, nesposobnim i starim licima o kojima se niko ne stara. Problemi se iz minute u minut povećavaju i usložnjavaju.

Radi se na evakuaciji porodica iz naseljenog mjesta Ravne, naselje Breza, i obustavljanju saobraćaja na putnoj komunikaciji Kladanj-Tuholj,zbog pokretanja velikog klizišta kod velikog mosta navedena putna komunikacija je obustavljena.

Prema informacijama ekipa sa terena u Kladnju kiša i dalje neprestano pada, a na području planine Konjuh padavine se pojačavaju što u konačnici najavljuje još težu noć.