BiH
16

Kladanj: Klizištima ugroženo 30-50 stambenih objekata

Anadolija
Zbog obilnih kišna i pojave klizišta, stanje na području općine Kladanj je veoma teško, izjavio je za Anadolu Agency (AA) načelnik ove općine Jusuf Čavkunović.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

"Treći dan smo pod vodenom stihijom. Vodotoci se polako smiruju, međutim, od jučer je veliki broj klizišta u potpunosti paralisao život na području općine. Ugroženo je od 30-50 stambenih objekata", pojasnio je Čavkunović. 

Pojasnio je da je u toku evakuacija iz nekih stambenih objekata te da pokušavaju obezbijediti nužnu prohodnost prema svim mjesnim zajednicama.

"Pet od sedam mjesnih zajednica je trenutno skoro u potpunosti, odsječeno. Nažalost, svi apeli koje upućujemo nisu urodili plodom. Iz pravca Tuzle, odakle smo očekivali pomoć, u protekla tri dana, nijedna mašina nije došla da pomogne", pojasnio je Čavkunović. 

Kako je kazao da su svi ljudski i materijalni kapaciteti na izmaku snage te se boje većih posljedica.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Tokom noći, prema informacijama Štaba civilne zaštite te informacijama sa terena, aktivirano je nekoliko novih klizišta u Kladnju koja su ugrozila stambene i pomoćne objekte, putnu infrastrukturu te prijete akumuliranju velikih količina vode.

U noći sa četvrtka na petak aktivirano je klizište u naselju Plahovići koje prijeti potpunoj blokadi regionalne ceste Kladanj-Muška, voda u koritu rijeke Drinjače raste, a što bi za posljedicu imalo stvaranje brane i akumuliranje velikih količina vode, te plavljenje kompletnog centra grada i svih objekata  uz rijeku Drinjaču.  

Služba Civilne zaštite radi na evakuaciji porodica sa najkritičnijih lokacija u mjesnim zajednicama Stupari i Starić.

Kiša i dalje pada na području općine Kladanj, ekipe civilne zaštite, javnih preduzeća, ustanova i crvenog križa i dalje su na terenu, a već su iscrpljene sve raspoložive snage i materijalna sredstva.