vijesti
80

U Kladnju aktivirano više od 120 klizišta, u Tuholju evakuacija stanovništva

Anadolija
Nakon obilnih kišnih padavina i poplava, na području općine Kladanj aktiviran je veliki broj klizišta koji prijete potpunoj blokadi ove lokalne zajednice, navodi Služba civilne zaštite te općine-
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Do danas je aktivirano više od 120 klizišta na području općine Kladanj. Lokalizovano je klizište na putu M-18 na lokaciji Hrastić te je konstatovano da je desna traka u pravcu Kladanj - Tuzla potonula oko 40 centimetara u dužini oko 15 metara te postoji mogućnost potpunog prekida saobraćaja na putu Sarajevo - Tuzla na navedenom lokalitetu.

Danas je na lokalitetu Studenac regionalni put Kladanj - Muška voda aktivirano klizište koje je nagelo put prema rijeci Drinjači te prijeti velika mogućnost otkidanja dionice puta te odsjecanja mjesnih zajednica Brateljevići i Tuholj od Kladnja i na ovoj dionici.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Na lokalitetu Omećetovac ispod naselja Plahovići danas su velike količine zemlje skliznule u rijeku Drinjaču te prijete stvaranju brane i akumuliranju velikih količina vode a što bi za posljedicu moglo imati plavljenje centra grada i svih objekata  uz rijeku Drinjaču.

Ekipe Službe civilne zaštite uz pomoć mjesnog stanovništva danonoćno rade na uklanjanju odrona sa cesta kako bi se obezbjedila prohodnost prema izolovanom stanovništvu, dok ekipe Crvenog križa u povratničkom naselju Olovci uručuju pakete sa hranom i opremom najugroženijem stanovništvu.

Komunalno preduzeće JP Komunalac Kladanj radi na uspostavi vodosnabdijevanja na području mjesne zajednice Stupari kojoj se već treći dan cisternama doprema pitka voda preko Vatrogasnog društva Kladanj.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

U toku je evakuacija stanovništva zbog novonastalih klizišta sa najkritičnijih lokacija u mjesnoj zajednici Tuholj.