{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podržana apelacija Ilijaza Pilava

S
4.11.2013. u 17:29
6
10
Podržana apelacija Ilijaza Pilava
6
Podržana apelacija Ilijaza Pilava
Ilijaz Pilav (Foto: Anadolija)
Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas je sa tri glasa "za" podržala apelaciju Ilijaza Pilava iz Srebrenice protiv BiH i proslijedila je Domu da donese odluku, dok su tri člana Komisije bila uzdržana.
Apelaciju su podržali predsjedavajući Komisije Šefik Džaferović iz SDA, te Denis Bećirović i Saša Magazinović iz SDP-a BiH, a uzdržani su bili Lazar Prodanović iz SNSD-a, Mato Franičević iz HDZ-a BiH i Božo Ljubić iz HDZ-a 1990.

Pilav, hirurg iz Srebrenice, 2007. godine je tužio BiH Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, jer nije imao mogućnost da se kao Bošnjak kandiduje za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

Kancelarija agenta Savjeta ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava zatražila je od oba doma Parlamentarne skupštine BiH izjašnjenje o aplikaciji Ilijaza Pilava.

Prodanović je izjavio novinarima nakon sjednice da se može očekivati da će agent BiH pred Evropskim sudom štititi interese BiH i da Ustavnopravna komisija i Predstavnički dom ne trebaju da idu ispred toga.

"Ne bi bilo logično da najviše zakonodavno tijelo BiH bude protiv BiH", istakao je Prodanović.

On je naveo da će, ukoliko bude provedena odluka Evropskog suda u predmet "Sejdić i Finci", Pilavova apelacija biti apsolutno irelevantna, odnosno da bi bilo riješno i ovo pitanje.

Prema njegovim riječima, BiH je svojom krivicom potrčala da što prije ratifikuje Protokol 12 Evropske povelje o ljudskim pravima, koji nije ratifikovalo 20 članica EU, iako je bila potpuno svjesna da je on inkompatibilan sa važećim Ustavom BiH.

Ljubić smatra da sada u BiH ne bi bilo rasprave o Pilavovoj apelaciji da je do danas provedena odluka Evropskog suda u predmetu "Sejdić i Finci".

"Ustav BiH krši ljudska prava stotina hiljada ljudi ili čitavog naroda kao što je hrvatski i zato ovo pitanje ne treba rješavati parcijalno. Pitanje kršenja ljudskih i nacionalnih prava u BiH treba riješiti korjenitom i sveobuhvatnom primjenom Ustava BiH", smatra Ljubić.

Predsjedavajući Komisijom Šefik Džaferović iz SDA smatra da je Pilav u pravu, jer je Ustav BiH diskriminišući ne samo prema ostalima nego i prema konstutivnim narodima.

On očekuje da Evropski sud BiH uvaži Pilavovu apelaciju i da će se u BiH ovim pitanjem baviti u narednom periodu.

Ustavnopravna komisija uputila je Predstavničkom domu negativno mišljenje o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH čiji je predlagač Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku.

Ovakav stav Komisija je zauzela iz proceduralnih razloga, jer se u parlamentarnoj proceduri nalazi i isti zakonski prijedlog Savjeta ministara BiH koji je sveobuhvatniji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: