BiH
88

Slučaj "Pilav": Presuda do proljeća, BiH mora napustiti dejtonski model

Anadolija
Ilijaz Pilav (Foto: Anadolija)
Ilijaz Pilav (Foto: Anadolija)
Bosna i Hercegovina će, sve je izvjesnije, pored famoznog slučaja "Sjedić-Finci" uskoro dobiti još jednu sličnu presudu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu koja bi, s obzirom na bh. okolnosti, mogla biti još jedan kamen spoticanja i političkih obračuna u toj zemlji, izvještava Anadolija.

Naime, kako je za AA potvrdio ugledni hirurg iz Srebrenice, dr. Ilijaz Pilav, najdalje do proljeća 2014. godine trebala biti napisana presuda u njegovom slučaju, iako su "svi rokovi davno probijeni".

Pilav je prije šest godina tužio BiH Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu zbog nemogućnosti da se kao Bošnjak kandiduje za člana Predsjedništva BiH iz bh. entiteta Republika Srpska. Ukoliko presuda bude u korist dr. Pilava, smatraju pravni eksperti, BiH će morati napustiti dejtonski model uređenja države.

Monika Mijić, agentica BiH pred Evropskim sudom u Strazburu, potvrdila je za AA da je "postupak tek sada aktivno počeo". Tužba je dostavljena BiH, te se sada očekuje očitovanje države.

"Postupak je tek aktivno počeo nakon što je tužba dostavljena BiH na očitovanje. Sprema se odgovor, izjašnjenje države BiH, i sve ide svojim tokom dalje", kazala je Mijić.

Hirurg koji je prošao najteže dane višegodišnje opsade Srebrenice, brinući o hiljadama Podrinjaca u nemogućim uvjetima, a potom i pada Srebrenice i genocida u julu 1995. godine, od 2007. godine vodi pravnu bitku. Sada očekuje satisfakciju.

"Ja sam prije više od mjesec dana kontaktirao pravnog zastupnika pred Evropskim sudom za ljudska prava, dakle, gospođu Moniku Mijić. Naređeno je BiH da se po ovom predmetu izjasni do 10. oktobra, nakon čega slijedi završna procedura donošenja presude. Ustavnopravna komisija BiH bi trebala da zasjeda ovih dana i da se očituje po tom pitanju, da pripreme odbranu sa kojom bi naša pravna zastupnica nastupila na sudu. Prema riječima eksperata, oni ustvari nemaju elementa, osim da konstatiraju da u Ustavu postoje diskrimantorne odredbe", objašnjava dr. Pilav.

Naglasio je kako očekuje da Evropski sud za ljudska prava u Strazburu u bliskom narednom periodu konačno riječi taj slučaj, i to u njegovu korist.

"Definitivno u Ustavu BiH postoje jasno naznačene diskriminirajuće odredbe po kojima se iz RS može birati samo Srbin, a iz FBiH samo Hrvat i Bošnjak. To je u suprotnosti sa Protokolom 12 Evropske konvencije o ljudskim pravima. Dakle, to je jasno. Sud će se na bazi tih činjenica izjasniti, dakle uvažit će moju tužbu. To je ono što očekujemo, ne samo ja već i pravni stručnjaci, također", komentira on.

Na pitanje da li bi, s obzirom na iskustvo presude u slučaju "Sejdić-Finci", i ovaj predmet mogao dodatno zakomplikovati prilike u BiH, te da li bi se ti problemi morali rješavati u paketu, dr. Pilav je odgovorio:

"S obzirom na ponašanja naših političara u BiH, to će, svakako, dodatno zakomplikovati situaciju u BiH, a obzirom da presuda u slučaju 'Sejdić-Finci' tretira prava nekonstitutivnih naroda, dakle, ostalih, mislim da bi nakon donošenja presude u mom slučaju trebalo pristupiti cjelovitoj izmjeni Ustava BiH i Izbornog zakona, a kako to i nalažu konvencije o ljudskim pravima koji su i nadnacionalni pravni akti", zaključuje dr. Ilijaz Pilav.

Ustavnopravna komisija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebala je na sjednici u utorak razmatrati i usvojiti očitovanje države BiH po navodima iz tužbe koju je protiv te zemlje prije šest godina podnio ugledni hirurg iz Srebrenice Ilijaz Pilav.

Na prijedlog jednog od članova te komisije, rasprava je odložena za iduću sjednicu, a Sekretarijat Ustavnopravne komisije je zadužen da pripremi sve prijedloge za izmjenu Ustava po kojima je obavljena rasprava u Parlamentarnoj skupštini BiH.