{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podrška umjetnosti i kulturi u lokalnoj zajednici: Pogledajte kako to rade u Kulen-Vakufu

8.4.2015. u 20:49
88
7
Podrška umjetnosti i kulturi u lokalnoj zajednici: Pogledajte kako to rade u Kulen-Vakufu
88
Iz Kulen-Vakufa kod Bihaća nam stiže nesvakidašnja priča o podršci umjetnosti i kulturi u lokalnoj zajednici.
Atlantis vcap doo Kulen-Vakuf Bihać je firma u stranom vlasništvu koja u zadnjih sedam godina zvanično posluje kao malo proizvodno preduzeće od svega 12 zaposlenih s fokusom na tekstilnu proizvodnju (spužvice za čišćenje), isključivo za izvoz.

Prošle je godine ova firma kupila i bivšu fabriku Bebi triko. Jedan manji dio zgrade ova firma danas koristi za svoju djelatnost, a veći dio pokušavaju da uljepšaju, poprave i spase od propadanja.

Tu na scenu stižu umjetnici koji staru zgradu ukrašavaju grafitima i muralima, a neki od njih organizuju i različite performanse za lokalno stanovništvo. Dosad su Kulen-Vakuf posjetili umjetnici iz Turske, Japana, Njemačke i Hrvatske.

"Vlasnik naše firme Michael Schwinn je zainteresovan za kulturu i umjetnost, te veliki zaljubljenik u rijeku Unu, Kulen-Vakuf i prirodu. On finansira dolazak svih umjetnika, čime želi doprinijeti lokalnoj zajednici. Mi se trudimo da ih lijepo ugostimo i da iskoristimo njihov dolazak za promociju Kulen-Vakufa, Nacionalnog parka Una, Bihaća i općenito BiH o kojoj se ipak tako malo zna", govori za Klix.ba Edvin Kaloper, direktor ove firme.

Nedavno su, u sklopu četvrte posjete međunarodnih umjetnika, u posjeti Kulen-Vakufu bili umjetnici iz Turske, a trenutno im je u gostima umjetnica Kodama Kozue iz Japana.

"Iako na početku nisam najbolje razumio gospodina Schwinna, tek sad vidim njegovu viziju i shvatam da taj publicitet može imati neku korist i za sam biznis. Jedan neobičan, ali pozitivan primjer poslovanja", govori Kaloper i dodaje kako mu Schwinn često zna reći kako turisti koji dolaze u BiH žele da vide i nešto drugo osim ljepota prirode.

Kulen-Vakuf je naseljeno mjesto u sastavu općine Bihać, a nalazi se južno od Bihaća, na rijeci Uni i u sklopu Nacionalnog parka Una. U Kulen-Vakufu živi svega 300-tinjak stanovnika, stoga je ovo naselje jako mirno, okruženo prirodom.

Mještani su uglavnom nezaposleni ili na posao putuju do Bihaća. Turisti Kulen-Vakuf uglavnom posjećuju zbog ribolova, kako bi vidjeli Nacionalni park ili splavove na Uni, a često ljeti sa sobom u mirno mjestašce donesu sasvim drugačiju atmosferu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: