Visoko sudsko i tužilačko vijeće
0

Pet kandidata za nasljednika Šesenama Ćosića

Piše: D. Brkić
Šesenam Ćosić
Šesenam Ćosić
Šesenam Ćosić je od 15. juna vršilac dužnosti glavnog kantonalnog tužioca Kantonalnog tužilaštva TK. S tim u vezi danas su u prostorijama Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH obavljeni intervjui sa mogućim nasljednicima Šesenama Ćosića, koji je glavni kantonalni tužilac postao sredinom 2007. godine.

Njegovo ime dovodilo se i u vezu sa direktorskom pozicijom u Kazneno-popravnom zavodu Tuzla, ali će se Ćosić, najvjerovatnije, nakon posla u Kantonalnom tužilaštvu TK posvetiti advokaturi.

Nezvanično saznajemo kako su glavni pretendenti na funkciju glavnog kantonalnog tužioca Amila Kunosić-Ferizović, predsjednica Advokatske komore Federacije BiH, Damir Alić, nekadašnji tužilac, a danas advokat koji zajedno sa kolegama iz Londona vodi istragu o uništenim predmetima pronađenim u masovnim stratištima širom Podrinja, te aktuelni tužioci Kantonalnog tužilaštva Tuzla Nihad Halilčević, Hajrudin Mujanović i Fahrudin Šljivić.

Pomenuti kandidati će biti ispitani pred tročlanom komisijom, a Podvijeće VSTV-a će na sjednici Vijeća predložiti jednog kandidata za funkciju glavnog kantonalnog tužioca u Kantonalnom tužilaštvu Tuzla.