BiH
0

U septembru intervju sa kandidatima za glavnog tužioca BiH

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Intervju sa kandidatima za glavnog tužioca BiH trebalo bi da bude obavljen tokom septembra – potvrđeno je Srni u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS).

Na konkurs se prijavilo 12 kandidata, među kojima su bivši federalni ministar pravde Feliks Vidović, predsjednik Opštinskog suda u Sarajevu Goran Salihović, te zamjenik glavnog tužioca i rukovodilac Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju u Tužilaštvu BiH Božo Mihajlović.

Na konkurs, koji je zatvoren 27. juna, prijavili su se i glavni tužilac Tužilaštva Brčko distrikta Zekerija Mujkanović, zamjenik glavnog tužioca Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona Zdenko Kovač, tužioci Tužilaštva BiH Ismet Šuškić, Miroslav Marković, Saša Sarajlić i Ranko Debevec.

Za glavnog tužioca konkurisali su i direktor Pritvorske jedinice Suda BiH Momir Zubac, te Mladen Sarić i Midhat Hodžić.

Iz VSTS-a nisu mogli dati precizne informacije kada bi trebalo da bude donesena odluka o imenovanju glavnog tužioca, ali je predsjednik VSTS-a Milorad Novković ranije izjavio da bi ime novog tužioca moglo biti poznato u septembru, odnosno oktobru ove godine.

Prethodni glavni tužilac BiH Milorad Barašin smijenjen je sa ove funkcije, a vršilac dužnosti glavnog tužioca je Jadranka Lokmić Misirača.