{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odgođen izbor glavnog državnog tužioca BiH

A
29.11.2012. u 16:23
0
7
Odgođen izbor glavnog državnog tužioca BiH
0
Odgođen izbor glavnog državnog tužioca BiH
Visoko sudsko i tužilačko vijeće odgodilo je izbor glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, potvrđeno je agenciji Anadolija (AA) iz VSTV.
"Odluka o odgađanju izbora na spomenute funkcije je donesena kao odgovor na molbu predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslava Bevande da se imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija na državnom nivou ne vrše do okončanja procedure imenovanja člana VSTV-a BiH ispred Vijeća ministara Bosne i Hercegovine", saopćeno je iz VSTV.

U molbi predsjedavajućeg Bevande se, također, ističe da je procedura izbora člana VSTV-a BiH u toku i da bi trebala biti okončana u prvoj sedmici mjeseca decembra 2012. godine.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće je donijelo odluku da će izbor sudija i tužilaca na državnom nivou biti održan 12. decembra 2012. godine na vanrednoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, čak i u slučaju da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine ne izvrši imenovanje svog predstavnika u VSTV BiH do navedenog datuma

Na konkurs za upražnjenu poziciju glavnog tužioca BiH, umjesto smijenjenog Milorada Barašina, javilo se 12 kandidata. Među najbolje rangiranim su aktuelni zamjenik glavnog tužioca i rukovodilac Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Božo Mihajlović, predsjednik Općinskog suda Sarajevo Goran Salihović i glavni tužilac distrikta Brčko Zekerija Mujkanović.

Osim ove trojice, kandidati za Barašinovog nasljednika, između ostalih, su i tužioci u Tužilaštvu BiH Ismet Šuškić, Miroslav Marković, Saša Sarajlić i Ranko Debevec, bivši federalni ministar pravde Feliks Vidović, te Momir Zubac.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: