Na konkurs se javilo 12 kandidata
20

BiH danas dobija novog glavnog tužioca

SRNA
Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH trebalo bi danas da imenuje glavnog tužioca BiH, kao i tužioce u Tužilaštvu BiH, entitetskim tužilaštvima i tužilaštvu distrikta Brčko.

Na konkurs za upražnjenu poziciju glavnog tužioca BiH, umjesto smijenjenog Milorada Barašina, javilo se 12 kandidata, od kojih su, prema navodima medija, najbolje rangirani zamjenik glavnog tužioca i rukovodilac Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Božo Mihajlović, predsjednik Općinskog suda Sarajevo Goran Salihović i glavni tužilac distrikta Brčko Zekerija Mujkanović.

Osim ove trojice, kandidati za Barašinovog nasljednika, između ostalih, su i tužioci u Tužilaštvu BiH Ismet Šuškić, Miroslav Marković, Saša Sarajlić i Ranko Debevec, bivši federalni ministar pravde Feliks Vidović, te Momir Zubac.

Potvrdu imena ovih kandidata Srna nije mogla da dobije u VSTV BiH, uz obrazloženje da ova institucija striktno poštuje rješenje Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH, kojim se zabranjuje iznošenje ličnih podataka kandidata u izbornom postupku po javnom konkursu.

Osim izbora glavnog tužioca BiH i tužilaca u entitetskim i Tužilaštvu BiH, planirano je i imenovanje predsjednika sudova i sudija u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i distriktu Brčko, kao i rješavanje niza drugih kadrovskih pitanja.