Vanredna sjednica
229

Ovo su ambasadori koje su smijenili Komšić i Dodik

Piše: I. Č.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Predsjedništvo BiH, ili preciznije Milorad Dodik i Željko Komšić, smijenili su na današnjoj vanrednoj sjednici 21 ambasadora, tri šefa misije i tri konzula. Šefik Džaferović je zadržao ambasadore koje je imenovao njegov prethodnik Bakir Izetbegović, uključujući i ambasadora u Australiji Mirzu Hajrića.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik potvrdio je nakon protekle sjednice da je, zajedno s druga dva člana kolektivnog šefa države, odbio i stavio van snage memorandum koji je neovlašteno potpisao ambasador Bosne i Hercegovine u Australiji kako bi omogućio određene benefite za članove porodice.

Nakon današnje sjednice Predsjedništva BiH Dodik je saopćio, međutim, da su opozvani ambasadori iz srpske i hrvatske kote diplomatsko-konzularne mreže, ali ne i bošnjačke.

Od Srbije do Kanade, za bh. ambasadore više nema nade

Milorad Dodik je opozvao sve ambasadore iz, kako je to kazao, srpske kote diplomatsko-konzularne mreže.

Smijenjeni su ambasadori Vinko Radovanović (Crna Gora), Duško Stojanović (Egipat), Branko Dokić (Grčka), Borislav Marić (Japan), Jelena Rajaković (Izrael), Srđan Lalić (Kanada), Mile Vasić (Rumunija), Lazar Mirkić (Srbija), Anđelko Grahovac (Švicarska), Valentina Marinčić (Velika Britanija) i Slavko Vučurević (Slovenija).

Riječ je o ambasadorima imenovanim na prijedlog bivšeg člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića.

Čović snije, Komšić smjenjuje

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić smijenio je bh. ambasadoricu u Zagrebu Renatu Paskalj, bivšu šeficu kabineta Dragana Čovića.

Također je ambasadoricu BiH u Briselu Lidiju Topić-Bowen, koju je Dragan Čović predložio, smijenio po drugi put. Smijenjeni su i ostali ambasadori koji su imenovani na prijedlog Dragana Čovića: ambasador u Mađarskoj Tomislav Leko, ambasador u Poljskoj Ivan Dunđer, ambasador u Italiji Darko Zelenika, ambasadorica u Švedskoj Vesna Ćužić, Ankica Gudeljević u Njemačkoj i Josip Gelo u Vatikanu.

Smijenjen je i šef Stalne misije BiH pri Ujedinjenim narodima u New Yorku Ivica Dronjić, šef Stalne misije BiH pri Vijeću Evrope u Strazburu Predrag Grgić i šef Misije BiH pri OSCE-u i Uredu UN-a u Beču Jugoslav Jovičić, te generalni konzul u Istanbulu Igor Babić, kao i počasni konzul BiH u Tel Avivu Aleksandar Nikolić i generalni konzul BiH u Milanu Ružica Udovičić.

Ambasadori i šefovi misija na čekanju

Bivši saziv Predsjedništva Bosne i Hercegovine je prije odlaska imenovao Lepu Babić, blisku Partiji demokratskog progresa (PDP), na mjesto ambasadora BiH u Bugarskoj, ali njeno imenovanje još uvijek nije zvanično potvrđeno.

Isto je i sa Lucijom Ljubić-Lepina, kćerkom predsjednika Glavnog odbora HNS-a i zastupnika u Hrvatskom saboru Bože Ljubića, koja je predložena za šeficu Stalne misije BiH pri Vijeću Evrope u Strazburu.

Aleksandar Dragičević je predložen za ambasadora Rumunije, ali nije zvanično imenovan. Nepoznato je da li se opoziv Predsjedništva BiH, donesen na današnjoj sjednici, odnosi na kadrove koji nisu dobili agreman.