Izvinjenje iz Australije
198

Mirza Hajrić nezadovoljan platama u Ambasadi: U pitanju je školovanje naše djece

Piše: Ibro Čavčić
Mirza Hajrić
Mirza Hajrić
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik potvrdio je nakon jučerašnje sjednice da je, zajedno s druga dva člana kolektivnog šefa države, odbio i stavio van snage memorandum koji je neovlašteno potpisao ambasador Bosne i Hercegovine u Australiji kako bi omogućio određene benefite za članove svoje porodice.

Ambasador Mirza Hajrić je za Klix.ba objasnio da je riječ o Memorandumu privremenog karaktera kojim se reguliše pravo na legalan rad za članove porodica zaposlenih u Ambasadi, napominjući da je materijalni položaj uposlenih u Ambasadi veoma loš.

"Australija je ekonomski među 15 najbogatijih država, a plate u ambasadi ovdje su niže nego u našim DKP-ovima u Srbiji ili Hrvatskoj, koje nisu ni među 50, ili Jordanu i Indoneziji koje nisu ni među 100 najrazvijenijih država. Nema logike, ali je tako. Uposlenici ambasade trenutno u Australiji školuju šestoro djece i povlačenjem memoranduma, bojim se, dovodi se u pitanje njihovo daljnje školovanje, jer te troškove nikako nije moguće pokriti samo platom uposlenika ambasade. Znači, ne radi se ni o kakvim privilegijama ili benefitima nego pravu na rad, koje je ovdje prijeka potreba", kazao je Hajrić.

Napomenuo je da je ambasada, prema uputama Ministarstva vanjskih poslova BiH, uputila australskom ministarstvu tekst sporazuma i da im je rečeno da procedura traje četiri godine u slučaju da prihvate da se to reguliše sporazumom.

"Podvukli su da memorandum, čiji je sadržaj potpuno isti, važi danom potpisa i da su Srbija, Hrvatska Slovenija, Makedonija i desetine drugih država to pitanje riješile memorandumom. Međutim, vrhunski stručnjaci u našem Ministarstvu vanjskih poslova BiH smatraju da to mora biti sporazum pa nisu od Predsjedništva ni tražili odobrenje za memorandum. Odbijanje memoranduma konkretno znači da supruge i djeca uposlenika Ambasade BiH neće moći raditi u Australiji. Tragikomično je da korist od tog Sporazuma ili Memoranduma imamo samo mi, jer Australija nema ambasadu u BiH", rekao je Hajrić za Klix.ba.

Poručio je kako je dužan da se izvini Predsjedništvu BiH jer nije bio upoznat da Predsjedništvo BiH mora dati odobrenje.

"Ne bih potpisao memorandum da sam bio upoznat o tome. Potpuno je nejasno zašto odgovorni u MVP BiH nisu u proteklih deset mjeseci uputili zahtjev Predsjedništvu BiH da odobri rješenje putem memoranduma, jer razumijem da se to često dešava. Razočaran sam stavom odgovornih u MVP BiH u ovom slučaju, jer ga ne smatram ni profesionalnim, niti, na kraju krajeva, humanim. Pošalješ svoje ljude na kraj svijeta i ne vodiš računa o njihovoj egzistenciji. MVP BiH po zakonu treba da štiti interese građana BiH u svijetu, a u ovom slučaju svojim stavom MVP BiH ne štiti ni interese svojih uposlenika u Ambasadi BiH u Australiji", istakao je Hajrić.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, kojeg smo tim povodom kontaktirali, potvrdio nam je da je to ministarstvo proslijedilo Predsjedništvu informaciju u vezi s Memorandumom, ali nije bio voljan da komentariše slučaj.

"Ambasadori odgovaraju isključivo Predsjedništvu, na Predsjedništvu je da uradi ono što treba", kazao je Crnadak za Klix.ba.