vijesti
4

Ostavka Slavena Bevande na mjesto člana Predsjedništva HDZ-a 1990

FENA
Neopozivu ostavku na mjesto člana Predsjedništva HDZ-a 1990, kao i na sve druge dužnosti u toj stranci i na samo članstvo u stranci podnio je Slaven Bevanda.

Kao razlog tome navodi učestala kršenja odredaba Statuta HDZ-a 1990 od strane predsjednika HDZ-a 1990 i najvišeg rukovodstva stranke, te donošenja odluka koje su u suprotnosti s temeljnim demokratskim procedurama, navodi se u današnjem priopćenju koje je uputio Slaven Bevanda.

"Podsjećam da se uvidom u web stranicu HDZ-a 1990, kao prvi razlog utemeljenja HDZ 1990 navodi da se osniva zbog toga što je vodstvo HDZ-a BiH napustilo svoj program, kršilo Statut, vodilo nedemokratsku politiku u interesu određenih skupina i pojedinaca, a ne hrvatskog naroda u BiH. Iako nikada nisam bio član HDZ-a BiH, smatram da je sadašnje vodstvo HDZ-a 1990, nastavilo "baštiniti" tu tradiciju, te da je u cijelosti napustilo svoj program, da krši Statut i vodi nedemokratsku politiku u interesu određenih skupina i pojedinaca", navodi Bevanda.

Kao primjer navodi "neovlašteno zaključivanje tzv. 'Sporazuma o integriranju' s Hrvatskim narodnim savezom (bivšim NHI), strankom koja je u razdoblju 2000.-2002. godine kao članica i 'perjanica' tzv. 'Alijanse za promjene' pristala sudjelovati u neustavno i nelegitimno formiranim tijelima vlasti u Bosni i Hercegovini i to protiv volje hrvatskog biračkog tijela, te najavljenom koalicijom sa strankama koje su činile tzv. 'Platformu' također protiv volje hrvatskog biračkog tijela".

Također, u saopćenju Bevanda ističe kako je zgrožen načinom donošenja odluka o tzv. "izbacivanju" članova stranke, te pokretanju stegovnih postupaka protiv članova Predsjedništva, bez da im je omogućena bilo kakva mogućnost da iznesu svoju obranu.

"S obzirom na to da se ovakvim nedemokratskim ponašanjem krše temeljna ljudska prava članova stranke, te da se zaključivanjem nezakonitih i protivstatutarnih sporazuma sa strankama koje su činile 'nelegitimne' Vlade Federacije, krše temeljne odredbe programske deklaracije HDZ-a 1990, ne vidim dalju mogućnost sudjelovanja u radu stranke, te iz tih razloga i podnosim ovu neopozivu ostavku i istupam iz članstva HDZ-a 1990", navodi Bevanda.