vijesti
0

Obilježena 20. godišnjica pogibije američkih diplomata i francuskog vojnika

FENA
(Foto: FENA)
Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine (MOBiH) organiziralo je danas na Igmanu ceremoniju povodom 20. godišnjice pogibije američkih diplomata Josepha Kruzela, Roberta Freisera, Samuela Nelsona Drewa i francuskog vojnika Stephana Reaulta, koji su 19. augusta 1995. godine stradali na Igmanu.

Brojne delegacije, između ostalih, Predsjedništva BiH, MOBiH, Vijeća ministara, NATO-a u Sarajevu, te predstavnici vojno-diplomatskog kora, odali počasti i položili cvijeće na spomen- obilježje na Igmanu.

Američke diplomate Kruzel, Freiser i Nelson Drew iz kabineta Richarda Holbrooka, specijalnog izaslanika tadašnjeg predsjednika SAD-a Billa Clintona, i francuski vojnik Reault, su na današnji dan 1995. godine tragično izgubili živote na igmanskom putu, vraćajući se u Sarajevo nakon obavljene mirovne misije.

Šef Misije OSCE-a u BiH amabasador Johnatan Moore kazao je da su Kruzel, Freiser, Nelson Drew i Reault, tog dana tražeći mir, nažalost, izgubili živote.

Kako je rekao, moramo tražiti i braniti mir, uime svih žrtava, ne samo ovih ljudi, već i svih Bosanaca i Hercegovaca koji su izgubili živote kako bi se ispunio ovaj cilj.

Dodao je da će međunarodna zajednica uraditi sve, u čast svojih kolega, kao i svih bh građana, da nastavi s ovom misijom.

Otpravnik poslova Ambasade Francuske u BiH Francois Legue istakao je da prisustvom svih koji su došli da odaju počasti i dalje živi sjećanje na žrtve onih koji su na ovom mjestu izgubili živote.

Sigurno je, kazao je, da ostaje još mnogo da se uradi da se "zatvori stranica rata i otvori stranica mira", ali, kako je istakao, ubijeđen je da smo na putu koji će voditi BiH ka evropskoj, stabilnoj i prosperitetnoj budućnosti.

Istakao je da zalaganje Kruzela, Freisera, Nelsona Drewa i Reaulta nikada neće biti zaboravljeno te da zna da će se za to pobrinuti "naši bosanski prijatelji".

Ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack zahvalila je svima koji su došli da odaju priznanje heroizmu američkih diplomata i francuskog vojnika, njihovoj požrtvovanosti i cilju za koji su dali živote.

Oni su, istakla je, znali koliko je bilo opasno putovati putem koji je Holbrooke jednom nazvao najopasnijim putem u Evropi.

  • Njihova opredijeljenost i posvećenost da, bez obzira na opasnosti, rade na postizanju mira, definiraju i ubuduće će definirati, opredjeljenje SAD-a za trajan mir u BiH - rekla je Cormack.

Naglasila je da je "naša odgovornost da se okrenemo od razmirica iz prošlosti prema cilju za koji su ovi ljudi dali svoje živote, a to je pravedna, demokratska sigurna i prosperitetna BiH koja će svojim građanima osigurati najbolju moguću budućnost".

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš istakla je da najveća moguća žrtva koju su Kruzel, Freiser, Nelson Drew i Reault podnijeli položivši svoje živote za mir i dobrobit drugih, nije bila uzaludna.

Poručila je da će građani BiH trajno cijeniti njihovu hrabrost i doprinos okončanju rata u BiH, te da će evropska budućnost BiH biti najbolji dokaz "da smo uspjeli u uzgradnji demokratskog i tolerantnog društva".