BiH
20

Obilježena 18. godišnjica helikopterske nesreće na Prokoškom jezeru

FENA
(Foto: FENA)
Činjenica da se jedna kobna nesreća dogodila na ovako lijepom mjestu zasigurno odražava prirodu stvari u ovom svijetu - uzajamno postojanje ružnog i lijepog, mržnje i ljubavi, neuspjeha i uspjeha, kazao je prvi zamjenik visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Bruce Berton.

To je izjavio na memorijalnoj ceremoniji kojom se obilježava 18. godišnjica pada helikoptera kada je živote izgubilo sedam članova bivše Misije Ujedinjenih nacija (UN) u BiH i pet zaposlenika OHR-a, a koja je održana danas na Prokoškom jezeru kod Fojnice.

Istakao je da, iako je za to ponekad potrebno vrijeme, stvari koje su izgrađene na pozitivnim, konstruktivnim, širokogrudim principima, u konačnici prevagnu.

"Naše kolege su izgubile svoje živote na ovoj planini, ali mi smo ovdje danas, na ovom mjestu i u ovoj zemlji da nastavimo njihov posao koji nije završen sa završetkom njihovih života i neće biti završen s nama. Nastavit će se jer je utemeljen na snažnim i pozitivnim principima", rekao je Berton.

Ti principi su, naglasio je, principi inkluzije, pravde, pomirenja i mira, principi koji će nadživjeti pozive na mržnju i inat, tišinu i podjelu, jer, kako je rekao, dugoročno, istina pobjeđuje laž, a ljubav pobjeđuje mržnju.

"Posao koji su 1997. godine započele naše kolege, danas nastavlja veliki broj muškaraca i žena unutar i izvan granica BiH, koji vjeruju da ovo može i da će biti zemlja u kojoj svi građani imaju mogućnost da žive i rade dostojanstveno i u miru", zaključio je Berton.

Predsjednik Federacije BiH (FBiH) Marinko Čavara istakao je da je namjera današnje ceremonije da se ne zaborave ljudi koji su ovdje nastradali i koji su dali svoje živote za učvršćivanje mira i demokracije u BiH.

Stoga, istakao je, zaslužuju počast koja im se ukazuje dolaskom, polaganjem vijenaca i sjećanjem na njih, njihove živote i doprinos miru u BiH.

"Na ovom mjestu je zaustavljena njihova zadaća, kao što su u ovim trenucima prekinute naše zadaće koje su međusobno različite, ali i dalje s jednim ciljem, a to je da BiH i FBiH učinimo mirnom i pravednom, zemljom ugodna življenja i zadovoljnih ljudi", kazao je Čavara.

Podsjetio je da je u demokraciju i mir u BiH ugrađeno puno stradanja žrtava, te da se stoga taj mir mora čuvati svim snagama, braniti i dalje izgrađivati, jer, kako je istakao, time najbolje poštujemo sve žrtve koje su svoj život dale za slobodu i napredak u BiH i FBiH.

Među poginulima je bio i tadašnji zamjenik visokog predstavnika Gerd Wagner. Osim Wagnera poginuli su: Leah Melnick, Charles Morpeth, Thomas Reinhardt, Jurgen Schauf, Livio Beccaccio, Andrzej Buler, David Kriskovich, William Nesbitt, Marvin Padgett, Georg Stiebler i Peter Backes.

Ceremoniji su prisustvovali brojni predstavnici međunarodne zajednice i vlasti BiH.