85 novozaraženih
22

Noćni klubovi u Južnoj Koreji postali novi izvor zaraze, strahuje se od drugog vala pandemije

A. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Noćni klubovi u Južnoj Koreji su ponovo zatvoreni jer se vjeruje da se proteklih sedmica u njima zarazilo najmanje 85 osoba.

CNN piše da noćni klubovi u ovoj državi ponovo ne rade od subote nakon što su se pojavili klasteri u glavnom gradu Seulu te su sada stanovnici, ali i vlasti zabrinuti zbog drugog vala infekcije.

U nedjelju je otkriveno još 35 novih slučajeva, saopćilo je južnokorejsko ministarstvo zdravlja, a vjeruje se da je od toga 29 infekcija povezano s klubovima u Itaewonu, okrugu u Seulu koji je prepoznatljiv po noćnom životu.

Gradonačelnik Seula Park Won kazao je da će naredna dva-tri dana biti kritična i pozvao je sve one koji su proteklih dana posjećivali noćne klubove da se odazovu na testiranje.

"Ako Seul sada padne pred infekcijama, s njim će i cijela zemlja. Jedan trenutak popuštanja mjera morao je dovesti do eksplozije novih slučajeva", dodao je Park Won.

Utvrđeno je da je najmanje 5.517 ljudi posjećivalo noćne klubove između 24. aprila i 6. maja, a do sada ih je pronađeno oko 2.000, dok će se preostali identificirati uz pomoć praćenja korištenja kreditnih kartica ili uz policijsku pomoć.

Do sada je Južna Koreja prijavila 10.909 zaraženih koronavirusom, od kojih se oporavilo 9.632, a umrlo je 256 osoba.