vijesti
36

Nema rješenja za BH Airlines: Stečaj sve izvjesnija opcija, radnici traže pomoć vlasti

Piše: N. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Rješenje za spas jedine domaće aviokompanije se ne nazire. BH Airlines je već mjesecima na koljenima, a ideja Vlade FBiH o osnivanju nove kompanije čini se teško ostvarivom.

Kako je za Klix.ba ranije objavio, Vlada FBiH bila je započela pregovore s njemačkom kompanijom MD Mitteldeutsche Tourismus Entwicklungsgesellschaft o osnivanju nove aviokompanije.

No, čini se da ti pregovori neće rezultirati spasonosnim rješenjem za BH Airlines.

Elvis Žiga, predsjednik Sindikata BH Airlinesa, za Klix.ba kaže kako stečaj još uvijek nije otvoren, ali da je teško očekivati neko kvalitetno rješenje za BH Airlines.

"Stečaj može otvoriti HETA ili neki drugi povjerilac, a to je prije svega Međunarodni aerodrom Sarajevo. No, oni to još uvijek nisu uradili", kaže Žiga.

Pregovori između HETA-e i Vlade FBiH su prekinuti bez da je postignut bilo kakav dogovor. HETA ima mogućnost da proda dva aviona, ali ni od toga neće moći namiriti sva potraživanja. Prije dvije godine vrijednost aviona je procijenjena na osam miliona dolara, a danas dug BH Airlinesa prema HETA-i iznosi 21 milion KM. Avioni su do danas sigurno izgubili na vrijednosti a jedan se nalazi na servisu u Njemačkoj i u njega bi, da bi bio operativan, trebalo uložiti oko milion eura.

Ako bude otvoren stečaj, pored pomenutih aviona, BH Airlines u svom vlasništvu faktički ima još samo hangare. Kako HETA neće moći namiri sva potraživanja od prodaje aviona, realno je očekivati da traže i hangare.

Također, ostaje problem 87 radnika koji još nisu zbrinuti. Njima se duguje sedam plaća zajedno sa svim doprinosima.

"Većina pilota je već otišla u druge kompanije, ostalo je njih nekoliko. I drugi gledaju da odu, ali situacija je zaista teška, ljudi sedam mjeseci nisu primili plaću", navodi Žiga.

Sastanci predstavnika sindikata i Vlade FBiH održavaju se svake sedmice ali još uvijek nema rješenja za radnike.

Osnivanje nove aviokompanije, kako je to urađeno nakon propasti Air Bosne, trenutno nije opcija jer Vlada FBiH jednostavno nema novca za nešto takvo.