{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stečaj najizglednija opcija za BH Airlines, moguće osnivanje nove aviokompanije

3.7.2015. u 22:15
70
99
Stečaj najizglednija opcija za BH Airlines, moguće osnivanje nove aviokompanije
70
Stečaj najizglednija opcija za BH Airlines, moguće osnivanje nove aviokompanije
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predstavnici Sindikata BH Airlinesa danas su se ponovo sastali s premijerom Vlade FBiH Fadilom Novalićem. No, ni nakon ovog sastanka nije pronađeno rješenje nagomilanih problema u ovoj kompaniji.
Premijer Novalić ponovo je predstavnicima Sindikata BH Airlinesa rekao kako ostaje kod svoje ponude da HETA-i isplati 5,3 miliona KM

Iz HETA-e, navodno, još uvijek vagaju ovu ponudu iako su je prvotno odbili, a konačnu odluku još uvijek nisu donijeli.

Sindikat BH Airlinesa u srijedu je održao sastanak s predstavnicima HETA-e na kojem je potvrđeno da je HETA spremna za vansudsku nagodbu, ali nisu spominjali iznos novca koji će tražiti.

Ukupan dug prema HETA-i trenutno s kamatama iznosi 23 miliona KM. Alija Jazvin, zamjenik predsjednika Sindikata BH Airlinesa za Klix.ba kaže kako oni podržavaju odluku premijera Novalića da HETA-i bude isplaćeno maksimalno 5,3 miliona KM. Naime, prema nezvaničnim informacijama koje ima sindikat, HETA-i je do sada isplaćeno blizu 17 miliona KM, odnosno otplaćena je glavnica duga.

Ako HETA ne prihvati ovu ponudu najvjerovatnije će biti pokrenut stečaj. Iz sindikata kažu da je ovo najvjerovatnija opcija. Premijer je, prema riječima Alije Jazvina, rekao kako bi se trebalo razmišljati i o opciji gašenja BH Airlinesa i osnivanja nove kompanije.

Nova kompanija bi u startu imala na raspolaganju 5,3 miliona KM koje premijer sada nudi HETA-i. Problem nabavke aviona riješio bi se iznajmljivanjem jednog ili više aviona, a išlo bi se i na racionalizaciju broja zaposlenih.

Zanimljivo je i da je premijer Novalić za BH Airlines ponudio 5,3 miliona KM koje su sakupljene od naknade za pomoć razvoju domaće avijacije. Prošlogodišnji iznos skupljen po istom osnovu, kako je premijer objasnio sindikatu, nije operativan, pri čemu nije objašnjeno gdje je preusmjereno prikupljenih šest miliona KM.

Podsjećamo, BH Airlines je i osnovan nakon propasti i gašenja Air Bosne.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: