biznis
45

Pregovara li Vlada FBiH s fiktivnom njemačkom kompanijom o prodaji BH Airlinesa?

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Prije nekoliko dana ministar prometa i komunikacija FBiH Denis Lasić najavio je da su započeti određeni pregovori s jednom njemačkom kompanijom koja je zainteresirana za kupovinu BH Airlinesa. Kako Klix.ba saznaje, kompanija s kojom Vlada FBiH pregovara osnovana je prije četiri mjeseca.

Kako je za Klix.ba potvrđeno, njemačka kompanija s kojom je Vlada FBiH započela pregovore je MD Mitteldeutsche Tourismus Entwicklungsgesellschaft.

Kompanija je osnovana 12. maja 2015. godine, a kako je za Klix.ba potvrđeno, prvi kontakt između predstavnika ove kompanije i zvaničnika Vlade FBiH ostvaren je prije otprilike dva mjeseca. To znači da je kompanija koja želi preuzeti BH Airlines osnovana samo nekoliko dana prije nego li je stupila u kontakt s predstavnicima Vlade FBiH. Za sebe kažu da su isključivo turistička agencija, ali da nisu tour operateri.

Kompanija MD Mitteldeutsche Tourismus Entwicklungsgesellschaft nema web stranicu, ali su i drugi podaci o kompaniji potpuno nepoznati. Početni kapital u osnivanju kompanije iznosio je skromnih 25.000 eura, a kompanija je prijavljena na adresi u njemačkom gradu Weimaru.

No, na istoj adresi, sa istim brojem telefona, nalazi se i ured još barem jedne kompanije. Prema podacima njemačkih poslovnih adresara, na istoj adresi i sa istim brojem telefona prijavljena je i kompanija MEP Handelsgesellschaft GmbH na čijem čelu je izvjesni Pavel Loburenko. Jedina ovlaštena osoba koja je unesena u komercijalni registar je gospodin Norbert Dotterweich, isto iz Weimara, koji je ustvari advokat. Adresa firme je ustvari na adresi ovog advokata što znači da je firma osnovana od nekih drugih ljudi, a da ih ovaj advokat zastupa.

Iz Ministarstva prometa i komunikacija FBiH nisu željeli komentarisati bilo šta o eventualnoj prodaju BH Airlinesa. Dodaju da će u javnost sa više informacija izaći tek ako budu nastavljeni kontakti.

V. d. direktora BH Airlinesa Amir Jažić za Klix.ba kaže da uopće nije upoznat s kojom kompanijom se vode pregovori niti mu je iz nadležnog ministarstva dostavljena bilo kakva zvanična informacija.

S druge strane, zamjenik predsjednika Sindikata BH Airlinesa Alija Jazvin kaže da je prije dva mjeseca doista održan sastanak u Vladi FBiH s predstavnicima pomenute njemačke kompanije. O cijeloj priči je upoznat premijer Vlade FBiH Fadil Novalić, ali operativni dio pregovora vodi Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH, odnosno pomoćnik ministra Amadeo Mandić.

Ono što je predstavnicima sindikata rečeno jeste da je njemačka kompanija bila prvo zainteresirana da preuzme 50 posto kapitala, a potom je ponudila da preuzme i stopostotni udio u vlasništvu BH Airlinesa. Tražili su da Vlada FBiH preuzme dugovanja prema radnicima, a oni bi BH Airlinesu osigurali linije te dva aviona od kojih je jedan Boing 737.

Međutim, potpuno je nejasno ko preuzima ostala dugovanja BH Airlinesa koja u ovom trenutku iznose blizu 40 miliona KM. U posljednje vrijeme uopće se ne spominje dug BH Airlinesa prema HETA-i zbog kojeg su i obustavljeni svi letovi BH Airlinesa.

Jazvin kaže i da su predstavnici njemačke kompanije na pregovore došli s potpuno razrađenim redom letova, što ukazuje na to da su se ozbiljno pripremili i da imaju određene planove s BH Airlinesom. Radnike ne zanima previše ko će preuzeti vlasništvo, interesira ih samo da počnu raditi i dobivati plaću.