vijesti
16

Mjesec dana od likvidacije: Sarajevska policija još uvijek traga za ubicom Adnana Salčina

Piše: E. F.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Iako je prošao mjesec od brutalne likvidacije Adnana Salčina koja se dogodila tokom dana 2. marta na raskrsnici sarajevskih ulica Hermana Gmajnera i X Transverzala na Mojmilu, istraga koja se vodi u ovom slučaju još uvijek nije dovela do ubica sina ratnog komandanta Ramiza Salčina.

Prema informacijama do kojih je Klix.ba došao, uprkos privođenju trojice mladića koji su se, navodno, dovodili u vezu sa ubistvom Salčina, istraga se od prvoga dana nije pomakla sa mrtve tačke.

Policija je, kako se čini, bespomoćna u ovom slučaju jer još uvijek nije otkriven motiv zbog kojeg je Salčin lišen života.

Upravo ta činjenica otežava cijelu istragu. Prema jednoj verziji događaja, do ubistva je došlo nakon bezazlene svađe na semaforu. Sudeći po tome, Salčin je najvjerovatnije poznavao svoga napadača ili je bar pričao sa njim jer je staklo na vratima automobila prilikom pronalaska tijela mrtvog mladića bilo spušteno.

Drugi pak smatraju da ubistvo Salčina bez tragova ima potpis organiziranog kriminala. Šta je istina pokazat će rad policije na ovome slučaju.

U MUP-u Kantona Sarajevo tvrde da intenzivno rade na rasvjetljavaju ubistva te da o cijelom slučaju ne mogu davati više informacija zbog zaštite same istrage.

Međutim, vidljivih rezultata njihovog rada još uvijek nema.

U nekoliko dana nakon ubistva sarajevska policija uhapsila je trojicu mladića zbog sumnje da imaju veze sa cijelim događajem i to tridesetogodišnjeg K. S. te Emina Prgudu (25) i Adnana Aganovića. No ubrzo nakon saslušanja u policiji i tužilaštvu oni su pušteni na slobodu.

Utvrđeno je da zapravo i nemaju veze sa slučajem.

Podsjećamo, Saličin je ubijen u svom automobilu marke Lancia, talijanskih registarskih oznaka, na raskrsnici ulica Hermana Gmajnera i X Transverzale.

Salčin je također bio naoružan, ali, kako se čini, napad ga je iznenadio te se nije uspio odbraniti. Ubica je u Golfu 3 sa još nekoliko osoba pobjegao sa mjesta događaja.

Navodno, Salčin nije bio problematičan mladić pa ta činjenica donosi dodatnu zabunu u cijeli slučaj.

Zanimljiva je činjenica da je MUP KS zatvorio za javnost istragu koja se vodi u ovom slučaju, a postupajuća tužiteljica je također zabranila davanje bilo kakvih izjava u vezi sa ubistvom Nerminu Sarajliću, patologu koji je izvršio obdukciju nad preminulim Salčinom.