Traže detalje iz Bakinaca
51

Mehmedovićeva stranka Naprijed kritikovala dogovor iz Laktaša: Umirili su Schmidta i spasili Dodika

N. V.
Nova stranka Šemsudina Mehmedovića Naprijed objavila je sopćenje za medije povodom dogovora koji je napravljen u Laktašima poručivši da se popustilo pred zahtjevima Milorada Dodika i Dragana Čovića.

"Nakon izjave visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, da će do kraja sedmice nametnuti odluku o tehničkim izmjenama Izbornog zakona BiH, uslijedio je sastanak vladajuće koalicije na nivou BiH. Dan prije ove političke sesije, održane na privatnom imanju Milorada Dodika, ispred Suda Bosne i Hercegovine, Dodik se obratio novinarima i poslao jednu znakovitu, prijeteću i ucjenjivačku poruku, a to je da pojedini političari iz FBiH imaju dobru saradnju s narko kartelom 'Tito i Dino' sa sjedištem u Dubaiu, koji im plaća avio karte i boravak u istoimenom gradu. Ova poruka je značila samo jedno, ako ne bude po Dodikovom, idu u javnost sve informacije koje ima o vezi narko kartela i političara iz Federacije BiH, a čini se da ih ima mnogo", naveli su.

Kako kažu, sa žaljenjem konstatuju da je navedena poruka eklatantan primjer primjene strateške komunikacije (STRATCOM), s izraženim destruktivnim efektima po BiH.

Ističu i kako su na sastanku u Laktašima lideri Trojke prihvatili sve što su Čović i Dodik predložili i "slavodobitno najavili da imaju dogovor, koji će biti finaliziran do kraja februara".

"Umirili su visokog predstavnika, spasili su Dodika, a javnosti nisu ponudili ni objašnjenja", poručili su oni.

Oni su pobrojali šta je to sve dogovoreno: "Asimetričan izbor članova Predsjedništva BiH, predsjednika CIK-a bira politika, a ne članovi CIK-a, probosanske stranke više neće imati priliku da smetaju u Parlamentu RS-a i da se pozivaju na vitalni nacionalni interes (podizanje cenzusa), ultimativno se traži od EU datum početka pristupnih pregovora, eliminacija stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, što je već godinama trn u oku Dodiku".

U strateške propuste Trojke neupitno ubrajaju nepominjanje NATO integrativnog procesa u bilo kojim razgovorima o pitanjima budućnosti BiH.

"Kada je proces integracije u pitanju, treba imati na umu osnovni postulat NATO-a, a to je da neće nikoga prisiljavati na pridruživanje i samo će slijediti politiku zemlje aspiranta za članstvo. Budući da je BiH zvanično odustala od politike pridruživanja i prešla na politiku saradnje, NATO je samo prihvatio ono što su domaći politički akteri odlučili. Zbog toga nas nema u bilo kojoj ozbiljnoj priči o članstvu u toj organizaciji, čak nas ne pozivaju na proširene sastanke na kojima su recimo prisutne Južna Koreja, Novi Zeland, Australija. Stoga se nameće poznata izreka: Ako niste za stolom, onda ste vjerovatno na meniju", navode iz Naprijed.

Na kraju ističu da građani Bosne i Hercegovine moraju znati istinu "da li je i šta je dogovoreno u Laktašima, i ima li istine u Dodikovim STRATCOM istupima!?".