Očekuje podršku
32

Ljubo Ćesić Rojs namjerava "oteti" HDZ-u tri saborska mjesta iz dijaspore - Hercegovine

D. Be.
Bivši zastupnik HDZ-a Ljubo Ćesić Rojs namjerava se vratiti u hrvatski Sabor. Rojs će kao nezavisni kandidat na listi za dijasporu konkurisati za tri zastupnička mjesta koja su obično rezervisana za HDZ.

Rojs vjeruje da će ga podržati Hercegovci te da će njegova lista osvojiti sva tri mandata iz dijaspore.

“Idem teška srca jer sam Tuđmanovac i Šuškovac, ali ovaj moj briselski HDZ se potpuno udaljio od Tuđmana. Bio sam u krivu, ovi moji još uvijek 'jamljavaju', otimaju. Napišite slobodno, ukrali bi Bogu nogu“, rekao je Ćesić Rojs u razgovoru za 24sata.

Unatoč poteškoćama finansiranja kampanje zbog ovrha, Rojs vjeruje da će osvojiti glasove, posebno jer je poznat po svojim aktivnostima u Hercegovini zalaganja za jednaka prava pripadnika HVO-a i hrvatskih branitelja.

Kada je riječ o mogućoj podršci Zoranu Milanoviću nakon izbora, Rojs ističe da će odluku donijeti kasnije, ali da ne bi podržao SDSS ili Možemo.

“Otom potom, nakon izbora. Moja ruka ne može ići za SDSS i Možemo, prije bi mi otpala. Ali sve druge opcije u kojima su pošteni i časni ljudi dolaze u obzir“, rekao je.

Milanović je u posljednjem obraćanju javnosti nije jasno odgovorio na pitanje o saradnji s Rojsom i statusu liste za dijasporu, ali je kritizirao HDZ i najavio podršku za hrvatske interese u BiH.