vijesti
0

Krug 99: Tragično je preminuo dobri čovjek Sulejman Redžić

Klix.ba
Sulejman Redžić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sulejman Redžić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Redžićevo iskreno uvjerenje, upornost i istrajnost u afirmaciji vrijednosti zajedničkog života i drugih vrijednosti Kruga 99, ostat će trajna moralna obaveza za sve njegove članove - saopćeno je danas iz Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99.

Krug 99 i ovom prilikom uputio je najdublje izraze žalosti porodici akademika Sulejmana Redžića.

"Žalost s kojom je primljena vijest o njegovoj smrti širom Bosne i Hercegovine, u akademskoj zajednici i među sadašnjim i bivšim studentima, među članovima Kruga 99, u porodici, i naučnoj i kulturnoj javnosti, među seljanima s obronaka bosanskohercegovačkih planina i poštovalaca kojima je putem malih ekrana otkrivao čudesan svijet prirode i ljepote Bosne i Hercegovine, samo potvrđuje istinsko osjećanje dubokog, ljudskog gubitka jedne istaknute ličnosti bosnaskohercegovačke nauke i društva", navodi Krug 99.

Svim svojim intelektualnim kapacitetom profesor Redžić, kako se dodaje, bio je posvećen prirodi i prirodnoj nauci. Svim svojim ljudskim kapacitetom bio je duboko uronjen u izvore duhovnog bića Bosne i Hercegovine.

"Živeći u prirodi i za prirodu, dragocjeni život profesora Redžića je, možda, predodređen sudbinom i božanskim moćima, baš i okončan u ambijentu prirode kojoj je posvetio čitav svoj život", stoji u saopćenju.

Senzibiliziran s patnjama običnih ljudi, sa siromašnima i onima koji se plaše sadašnjosti i budućnosti, s bolesnima i njihovim strahom pred troškovima liječenja, s uplašenim od starosti i kako da u dostojanstvu žive, s onima koji su u strahu od gladi i održanja gole egzistencije, školovanja djece, s realnosti mira i stabilnosti u BiH, akademik Redžić je plijenio ljudskom pažnjom i sticao povjerenje ljudi.

Sulejman Redžić, kako se dodaje, nije nikada isticao niti suprotstavljao svoj muslimanski identitet naspram svog etničkog bošnjačkog identiteta, niti svoj bošnjački identitet svom građanskom i državnom bosanskohercegovačkom identitetu.

Iako nedavno izabran za redovnog člana Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, profesor Redžić nije doživio inauguraciju u ovo časno zvanje. Ali je zato tokom svog akademskog života stekao brojna, kako domaća, tako i međunarodna naučna priznanja.

Bio je, prije 20 godina, jedan od prvih osnivača Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 i njen predsjednik.