Ni mjesec dana od pronalaska tijela
0

Uzrok smrti akademika Redžića još nije poznat

SRNA
Sulejman Redžić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sulejman Redžić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vještak sudske medicine, patolog Hamza Žujo, rekao je da još ne može saopštiti uzrok smrti akademika Sulejmana Redžića, čije je tijelo pronađeno 21. januara u kanjonu rijeke Miljacke na lokalitetu Lapišnica.

"Još nije sve zaokruženo, tako da u ovom trenutku nisam u mogućnosti da kažem bilo šta u vezi s tim", rekao je Žujo Srni.

Tijelo akademika Sulejmana Redžića pronašli su slučajno lovci na veoma nepristupačnom terenu, u zoni odgovornosti Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo. Obdukcija je izvršena odmah po izvlačenju tijela iz kanjona, ali uzrok smrti još nije utvrđen.

Redžićev nestanak prijavila je porodica 9. januara, a pojedini mediji njegovu smrt povezuju sa grupom "Ševe", s obzirom na to da je radio vještačenje u sudskom procesu protiv nekadašnjih operativaca AID-a Edina Garaplije, Harisa Peze i Refika Murana, optuženih za otmicu i pokušaj ubistva Nedžada Herende.

Predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 Sulejman Redžić bio je šef Katedre za ekologiju i zaštitu prirodne okoline na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, gdje je vodio i Centar za ekologiju i prirodne resurse.