Preliminarni rezultati
506

Kandidati kojima su birači dali najveće povjerenje: Stanivuković, Kasumović, Muzur...

Dž. L.
Draško Stanivuković, Fuad Kasumović i Nermin Muzur (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Draško Stanivuković, Fuad Kasumović i Nermin Muzur (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Brojanje glasova i dalje je u toku, ali preliminarni rezultati lokalnih izbora već su dobrim dijelom pokazali volju građana BiH. U pojedinim mjestima izbor glasača i više je nego jasan, što pokazuju hiljade glasova zbog kojih su se određeni kandidati naročito izdvojili.

Prvi među kandidatima prema kojima su građani pokazali najveću simpatiju na ovim izborima zasigurno je zenički gradonačelnik Fuad Kasumović koji se uz do sada osvojenih više od 28.000 glasova izborio za još jedan četverogodišnji mandat. Zanimljivo je da je Kasumović osvojio čak dva puta više glasova od svih njegovih protukandidata.

Ako uzmemo u obzir da je Kasumović 2016. godine osvojio 16.176 glasova, i više je nego jasno da su Zeničani zadovoljni onim što radi za ovaj grad.

Izuzetno zapažen na ovim izborima je i kandidat Četvorke za načelnika Općine Ilidža Nermin Muzur za kojeg je glasalo više od 17.000 ljudi, odnosno 64 posto birača. Podsjetimo da Senaid Memić na izborima 2016. , kao ni 2012. godine nije osvojio ni približno ovoliko glasova. Time su se i obistinile najave lidera Naroda i pravde Elmedina Konakovića da će njegovi kandidati "pomesti na izborima".

Velike simpatije svojih Bišćana uživa aktuelni gradonačelnik Šuhret Fazlić koji je već i nakon nepotpuno obrađenih listića osvojio više glasova nego na prethodnim lokalnim izborima, i to više od 9.500. Podsjetimo da je 2016. pobijedio sa 8.933 glasa. Kada je riječ o Krajini, veliko povjerenje građani su ponovo dali aktuelnom načelniku, kandidatu A-SDA, Nerminu Ogreševiću za kojeg je glasalo više od 11.000 ljudi, duplo više nego za ostale kandidate.

Vrijedi spomenuti i mladog Draška Stanivukovića, možda i najveće iznenađenje ovogodišnjih izbora, za kojeg je glasalo više od 44.000 Banjalučana, smjestivši ga na poziciju gradonačelnika naredne četiri godine.