vijesti
50

Kad ulice "procvjetaju": Osmomartovska atmosfera u bh. gradovima

Klix.ba
Sarajevo (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Svakog 8. marta ulice bh. gradova "procvjetaju". Na svakom ćošku mogu se vidjeti prodavači cvijeća koji na svojim improviziranim štandovima nude kartu za ulazak u žensko srce, barem na jedan dan.

Glavna gradska šetališta u Tuzli i Sarajevu danas su bila u cvijetnim bojama, a kako su zabilježili fotoreporteri portala Klix.ba preovladavala je crvena.

Žene, muškarci, mladi i stari...skoro da je svako u ruci nosio taj mali znak pažnje koji se ženama poklanja na njihov praznik.

I cvjećari su trljali ruke, jer je potražnja bolja nego ostalih dana. Naravno, bilo je i mnoštvo drugih drangulija, od suvenira u obliku srca, balona, ručno rađenog nakita, parfema...

Ko je želio, u Sarajevu je mogao ljepšoj polovici pokloniti i ružu od origamija, koje je sa svojim prijateljima besplatno dijelio mladi umjetnik Vedran Miletić.

Osmi mart je i na ulice Banje Luke izveo mnogobrojne prodavače, a najviše je bilo onih koji su prodavali cvijeće.

Većina ovih prodavača je na svojoj "poziciji" od rane zore, mnogima od njih ovo je jedina prilika da nešto zarade. Većina prodavača su, naravno, žene, koje, kako kažu, i ne razmišljaju o tome da li je danas njihov praznik.

"Meni je Osmi mart ako prodam ovo cvijeće što sam donijela. Bolji poklon mi ne treba. Ljudi koji kupuju cvijeće i ne primjećuju da su prodavačice žene, pa nam i ne čestitaju Osmi mart, ali smo na to ionako navikli, barem ja", rekla je Milja Rekavić.

Sve žene bez sumnje vole pažnju, no 8. mart je mnogo više od poklanjanja cvijeća. Dan je to kada treba ukazati sa kakvim se sve problemima žene u našem društvu susreću, te potaknuti stvaranje boljeg okruženja, ne samo za pripadnice ljepšeg spola, već i za sve građane BiH.