vijesti
2

Imam gradske džamije u Zvorniku: Atmosfera nije prijatna

Piše: E. F.
Iako je bez incidenata prošao prvi dan nakon napada na policijsku stanicu u Zvorniku u kojem su dvije osobe ubijene, napadač Nerdin Ibrić i policajac Dragan Đurić te još dvije osobe ranjene, predstavnici Islamske zajednice u ovom gradu u strahu su od odmazde prema Bošnjacima koji žive u ovoj općini.
Mustafa ef. Muharemović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Mustafa ef. Muharemović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

Naime, na područje općine Zvornik vratilo se oko 15.000 Bošnjaka dok 800 povratnika živi u samome gradu.

Mustafa Muharemović, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice u Zvorniku kazao je za Klix.ba da ukupna atmosfera u gradu nije nimalo prijatna.

"Na sreću ništa se nije desilo nakon sinoćnjeg napada, ali nije isključeno da se nešto ružno desi. Upravo zbog toga svi ulažemo napore, a kako bi se situacija relaksirala te kako bi iz svega izašli sa što manjom štetom“, pojasnio je Muharemović.

Kako je istakao, nikakve prijetnje nisu zabilježene, ali nije isključena mogućnost Bošnjaci povratnici budu ugroženi.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

"Načelnik je mudro postupio i uticao je na smanjenje tenzija. No, obzirom da ovdje Srbi i Bošnjaci žive u zajednici, mnogo je mjesta na kojima bi moglo doći do sukoba. Duži vremenski period će se morati pripaziti na situaciju ovdje jer je stvar još uvijek veoma zapaljiva", kazao je Muharemović.

Kada je u pitanju selefijski pokret kojem se, navodno pridružio i Ibrić, u Zvorniku je primijećeno nekoliko pojedinaca, pripadnika ovog pokreta, ali grupa nije bilo.