"Kako druga polovica živi"
1

U galeriji "Boris Smoje" otvorena humanitarna izložba

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U galeriji "Boris Smoje“ danas je otvorena izložba humanitarnog karaktera pod nazivom "Kako druga polovica živi", a organizator je neformalno udruženje "Val" sa ciljem da se pomogne socijalno-ugroženoj petočlanoj porodici Durmić iz Ilijaša.

Svoje fotografije predstavili su umjetnici iz Rusije, Indije, Hrvatske i Amerike, a izložba govori o jazu između bogatih i siromašnih, te kako smo došli do kraja svoga razmišljanja. Stoga je naš povratak prirodi i međusobnom razumijevanju neophodan.

Zainteresirane firme i građani donacijom građevinskog materijala, sopstvene radne snage, novca za izgradnju, mogu pomoći porodici Durmić koja živi u kući koja se iz dana u dan urušava, te je neophodno osigurati im mjesto za stanovanje kako bi mogli humano i dostojno živjeti, što je i primarni cilj održavanja izložbe.

  • Otac je bolestan na psihomentalnom nivou što je posljedica zarobljeništva u koncentracionom logoru, a njegova djeca su također lošeg zdravstvenog stanja, te su zbog takvog stanja diskriminirani i u školi i u svojoj okolini - rekla je za Fenu Ana Dominik Rodić, mlada likovna umjetnica i član neformalnog udruženja „Val“.

Dodala je kako je uvidom stanja na terenu i stručnim konsultacijama sa građevinskim inženjerima zaključeno da kuća porodice Durmić ne bi podnijela jači snježni nanos, jer bi se urušila zbog dotrajalosti građevine.

U prostorijama Galerije „Boris Smoje“, koja se kao i uvijek pridružila humanitarnoj akciji, mogu se donijeti i odjeća, obuća, hrana, novac i igračke, a organizatori vjeruju da humanost građana Sarajeva, Bosne i Hercegovine i dijaspore neće izostati.

Izložba kao i prikupljanje donacije bit će otvoreni do 23. februara, a zainteresirani se mogu obratiti i na telefon 062 15 72 32.