Kultura
27

Posjetite izložbu "Per Visum De Deos" i pomozite porodici Durmić

Klix.ba
U sklopu projekta "City Art" neformalnog udruženja "Val" , AnaDominik Rodić (BiH) i Tomislav Dobrijević (HR) predstavljaju autorsku izložbu "Per Visum De Deos" (u prevodu s latinskog jezika: "Kroz Viziju Bogova") koja će kroz koncept slika bogova keltske i slavenske mitologije predstaviti trenutnu situaciju u kulturi regije Balkana, a simbolično će biti otvorena 25. 11. 2012 u 21.00 u Galeriji Boris Smoje.

Trajanje izložbe je sedam dana, a bit će predstavljena i prva knjiga žanra drama/fantastika AneDominik Rodić pod nazivom "Oštrica vulkanskog stakla". U sklopu izložbe je organizirana i akcija prikupljanja hrane i odjeće za socialno ugroženu porodicu Durmić iz Ilijaša. Zainteresirani za donaciju se mogu javiti na: 062 – 887 – 561.

Petoročlana porodica živi u kući koja je u lošem stanju i pretpostavlja se da ne bi bila u stanju izdržati sniježne nanose i jači vjetar. Oni nemaju primanja kako bi pripremili zimnicu i kupili odjeću za troje maloljetne djece. Majka i otac su psihološki bolesnici i sav novac od socijalne pomoći troše za liječenje.

Oni koji žele donirati neku novčanu sumu mogu to učiniti tokom posjete izložbe 25. 11. u Galeriji Boris Smoje, gdje će biti spremna akcija prikupljanja novčanih sredstava.

Više o izložbi možete naći na Facebook stranici, gdje ujedno možete vidjeti i neka od djela. Izložba neće sadržavati isključivo mitološki inspirisana djela, već i ostale ideje kojima će bolje moći predstaviti trenutno stanje kulture i morala u balkanskoj regiji. Predstavit će se jedno zanimljivo djelo koje će biti posvećeno zatvorenju Zemaljskog muzeja.

Na izložbi će se organizirati i program kojim bi se skupila sredstva za registraciju udruženja "Val". Program podrazumjeva konzumaciju veganih slastica i veganog bureka koju posjetioci plaćaju onoliko koliko mogu platiti. Za kulinarske vještine u pravljenju ovih slastica će biti zadužene članice udruženja "Val" Nermina Forić i Jadranka Rodić.