Humanitarne akcije
20

Pomozimo Jeleni, slikarki oboljeloj od multiple skleroze

Klix.ba
Jelena Orašanin
Jelena Orašanin
Jelena Orašanin mlada je akademska slikarka. Od 2001. godine boluje od multiple skleroze. Ljekari kažu da nema lijeka za ovu bolest. Ipak, redovnim terapijama bolest može da se drži pod kontrolom.

Niko ne može da garantuje oboljelom od multiple skleroze da se u nekom trenutku stanje neće pogoršati do te mjere da se jednog dana jednostavno probudi slijep ili nepokretan.

Gubitak vida ili zamućen vid su prvi simptomi ove bolesti.

Šta je zapravo multipla skleroza? Riječ je o autoimunoj hroničnoj upalnoj bolesti. Nije poznato ni šta je uzrok, a simtomi i razvoj bolesti su različiti od osobe do osobe. Prema nekim istraživanjima, uzrok je kombinacija vanjskih utjecaja (virusi, bakterije), nasljednog faktora, ali i promjene gena tokom života. Bolest napada centralni nervni sistem i oštećuje živce, koji prenose informacije između mozga i drugih organa. Osim zamagljenog vida, simptomi su i slabost ruku i nogu, te utrnulost. Oboljeli su često nestabilni pri hodu, a mogu imati i probleme sa drugim čulima, osim vida.

Najsigurniji način za uspostavljanje dijagnoze je magnetna rezonanca glave i vratnog dijela kičme. Konačna dijagnoza postavlja se analizom uzorka uzetog lumbalnom punkcijom kičme.

Međutim, to je nije spriječilo Jelenu da uspješno završi Likovnu akademiju u Banjoj Luci. Održala je i nekoliko izložbi svojih radova. Nešto novca za liječenje prikupila je i na taj način. Dosad se liječila na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu. Jednu operaciju je imala i u Sloveniji.

Jelena je sada u kolicima. Teško se kreće, ali ljekari vjeruju da bi joj terapije na privatnoj klinici u Zagrebu mogle mnogo pomoći. Terapija traje mjesec dana. Jeleni je za liječenje i smještaj uz pratnju potrebno 10.000 eura. Novac joj je potreban što prije. Dosadašnje liječenje i svakodnevna terapija veoma su skupi. Nema stalno zaposlenje i zato nije u mogućnosti da plati i ovo liječenje.

Jelenina porodica i prijatelji mole ljude dobre volje ukoliko mogu da odvoje nešto novca u ovo teško vrijeme i pomognu Jeleni.

Pomoći mogu uplatom na račun u Razvojnoj banci 562-012-80946175-09